Ljubuški u korak s vremenom: Ero-Smart implementira pametne kuće

Mladi tim inžinjera iz Ljubuškog donio je drugačiji pogled na kuće i prostore u kojima boravimo. Posao koji su započeli iz radoznalosti rezultirao je sustavom pametnih kuća. Uz Ero-Smart, vaša nova, ali i stara, kuća – mogu biti pametne.

Inžinjeri okupljeni pod imenom Ero-Smart svoje viđenje oblikovanja i uređivanja doma pretvorili su u hobi, a taj hobi razvili su u posao.

O nastanku pametne kuće i Ero-Smarta govorili su za portal Jabuka.tv.

Što su to pametne kuće?

Inteligentne ili pametne kuće sadrže središnju upravljačku jedinicu koja upravlja cjelokupnom kućom s prvobitnim ciljem povećanja komfora i sigurnosti te smanjenja potrošnje energije, naveli su mladi stručnjaci.

Što vas je potaknulo na ovaj projekt?

Na ovo nas je najviše potaknuo prelazak s “običnih” na “pametne” telefone. Pošto tehnologija uvelike utječe na naš život, smatramo da je prelazak na pametne kuće nešto što nas čeka u jako bliskoj budućnosti. S tom idejom krenuli smo u naš projekt.

Što je Ero-Smart?

Ero-Smart je sustav pametne kuće koji smo razvijali dugo vremena, čisto iz zabave. Danas na tržištu možete pronaći puno sustava za pametne kuće, neki su skupi, neki nedovoljno dobri. Ero-Smart je sustav koji koristi module od različitih proizvođača, reprogramira ih te stvara jednu cjelinu. Više ne morate razmišljati vrijedi li nešto te novce ili ne vrijedi. Jednostavno se obratite nama. Sustav smo uspješno implementirali u nekoliko kuća te smo potaknuti pozitivnim komentarima obitelji i prijatelja odlučili sustav ponuditi i ostalima, ističu ovi stručnjaci za portal Jabuka.tv.

Što, u stvari, radi Ero-Smart?

Mislimo da je najbolje da pogledate video ili posjetite našu mrežnu stranicu. Mogli bi o tome pričati do prekosutra. Ali najlakši odgovor bi bio: Ero-Smart olakšava život, ističu mladi Ljubušaci.

Mladi ljubuški inovatori za primjer su izdvojili situacije u kojima brzo treba “urediti” dom za doček nenajavljenih gostiju.

Recimo, netko vam najavi posjet, a vama bi kuća mogla biti čistija. Preko aplikacije upalite pametne uređaje i – stvar riješenai, objašnjavaju iz tima mladih stručnjaka.

Koliko su sigurne pametne kuće?

Sigurnost pametnih kuća ovisi o dobroj implementaciji i zaštiti. Sve ovisi od sustava do sustava te o znanju provalnika. Činjenica je da su sigurnije od običnih.

Kakve su cijene pametnih kuća?

Dolazi vrijeme kada će kuća bez pametne instalacije biti kao kuća bez internetskog priključka. Prije su ljudi standardno ugrađivali obične žarulje, danas svaka nova kuća ima LED rasvjetu. Također, sve više se ugrađuju motorne roletne, prozori, garažna vrata, ograde itd. Ako kupac planira ugraditi navedenu opremu, sama implementacija pametne kuće postaje puno pristupačnija prosječnom kupcu, a da on toga nije ni svjestan. Mi smo tu da približimo ovu tehnologiju većem broju ljudi, navode iz Ero-Smarta.

Jesu li pri izgradnji pametne kuće potrebna mnogo veća sredstva u odnosu na izgradnju “obične” kuće?

I danas, ako pričamo o energetskim kućama, potrebna su znatna izdvajanja. Ako pričamo o automatizaciji, danas to nisu velika izdvajanja, samim time što većinu popratne opreme svakako ugrađujemo u noviju kuću, bila ona pametna ili ne.

Može li starija kuća biti automatizirana?

Naravno da može, vaš stari prekidač u isto vrijeme može biti pametan te tako imate mogućnost kontrole rasvjete. Postojeće utičnice preko posrednih uređaja postaju pametne.Ukoliko imate električnu bravu, imate mogućnost i daljinskog otvaranja vrata. Ako već imate ugrađen protuprovalni sustav, možemo ga sinkronizirati sa središnjom jedinicom. I da ne zaboravimo, za sve to vam nisu potrebne dodatne instalacije, ističu mladi Ljubušaci.

Kakva je budućnost Ero-Smarta?

Planiramo povećati naš tim s mladim i ambicioznim inžinjerima te krenuti u daljnje razvijanje na aplikativnom i hardverskom dijelu. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da pošalju životopis na [email protected], zaključili su iz Ero-Smarta za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)