“Lištica”: Još dvije nagodbe u slučaju šverca duhana u kojem je uhićeno 10 osoba

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje Z. M. i ostalim optuženim zbog kaznenih djela organiziranoga kriminala u vezi s kaznenim djelom nedozvoljenoga prometa trošarinskim proizvodima.

Prije početka ročišta, Vijeće suda obaviješteno je da su optuženi M. K. i A. K. sklopili nagodbu s Tužiteljstvom pa je Vijeće Suda BiH odvojilo postupak u odnosu na njih. U narednom periodu bit će zakazano ročište na kojem će se raspravljati o postignutoj nagodbi, što Vijeće suda BiH na kraju može prihvatiti ili odbiti, a ujedno je to treća nagodba od početka kaznenoga postupka. Prethodno je istu potpisao optuženi D. Ć.

Obranu optuženih zastupaju odvjetnici Igor Markotić, Nada Dalipagić, Davor Šilić, Irena Pehar i Muhidin Kapo, piše Dnevni list.

Jučerašnje ročište nastavljeno je saslušanjem svjedoka Tužiteljstva. Između ostalih, saslušan je pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dževad Šećerbajtarević, koji je sudjelovao u istražnim radnjama protiv optuženih osoba. Naredno ročište zakazano je za 15. svibnja ove godine.

Krajem prosinca prošle godine, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv 10 osoba zbog kaznenoga djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Naime, u vremenskom periodu od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnoga Suda i koja ispunjavaju određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016. godine u akciji kodnoga imena “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez podrijetla te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanoga i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, koji su zatim u svojim objektima rezali pa prepakirali i prodavali dalje.

Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom, čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznoga duhana, prodavali su i onaj koji su dobivali sa svojih imanja.

(www.jabuka.tv)