Leda i Svjetski dan voda

Svake godine 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na važnost vode i vodenih resursa.

Ujedinjeni narodi pokrenuli su 1993. godine obilježavanje Svjetskog dana voda. Svake godine odabire se druga tema obilježavanja, a ove godine je to vrednovanje voda.

Danas se posebno govori o tome koliku vrijednost ima voda i kolika je njena važnost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i održivost našeg prirodnog okoliša.

Bez vode se ne može živjeti, ona je najvažnije piće na svijetu, ali oko milijardu ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Na sreću, Bosna i Hercegovina ima pitke vode i više nego dovoljno. Brojni su šumski izvori, ali i rijeke koje su u dijelovima svojih tokova, posebno onim koji idu kroz šumu, nezagađene i pitke.

Jedan od takvih izvora, dragulja iz prirode je i Vrelo Borak, mjesto odakle se crpi voda Leda.

Osnovana je 2007. godine i prvi je registrirani proizvođač prirodne izvorske vode u BiH. Leda je voda izuzetne kvalitete, o tome svjedoče mnogobrojne analize odgovarajućih instituta, voda koja po svojim karakteristikama spada u sam vrh kvalitete izvorskih voda, prepuna minerala i bioloških svojstava pogodnih za zdravlje.

U procesu punjenja voda Leda nije ničime tretirana, ništa joj se ne oduzima niti dodaje, ostaje autentična, čista, bistra i hladna sa stalnom temperaturom izvorišta od 8 °C.

Zahvaljujući vlasničkoj strukturi gospodarskog društva Lukas TP Nakić d.o.o. u čijem je vlasništvu voda Leda koje konstantno ulažu značajna sredstva u modernizaciju postojeće proizvodnje, distribuciju, marketing i zapošljavanje novih kadrova Leda je danas postala najbrže rastući brend u ovoj branši u Bosni i Hercegovini.

Usprkos svemu tome, pored ovakvog prirodnog dara kojeg nam je majka priroda darova, Bosna i Hercegovina i dalje uvozi ogromne količine vode, iako je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode.

Stručnjaci često navode da je kvaliteta vode u Bosni i Hercegovini daleko ispred one uvozne. Uvozimo, dakle, i pijemo vodu puno niže kvalitete od one koja je svima nama nadohvat ruke.

Ove izjave stručnjaka bi trebale probuditi i svijest građana, jer kupovinom domaćeg proizvoda sigurno neće pogriješiti, a svakom kupovinom domaćeg proizvoda pomažu BiH ekonomiji.

Zato danas, na Svjetski dan voda u tijeku pandemije koja nas je sve zahvatila moramo govoriti o ovim problemima, da zaštitimo domaće proizvode, vodu i domaće resurse kojih na svu sreću, za sada imamo u izobilju.

Učinimo sve, da sačuvamo vodu za buduće generacije, jer bez vode nema života.

(Leda.ba)