Obratite pažnju na kuhinjske moljce

Tijekom ljetnih mjeseci u većini skladišnih prostora, trgovina prehrambenim proizvodima, stambenim objektima, a pogotovo u kuhinjama, možemo primijetiti povećanu brojnost kuhinjskih moljaca. Kuhinjski moljci su sitni leptirići, raspona krila oko 15 mm čije se ličinke hrane različitim proizvodima biljnog podrijetla.

Ličinke moljaca pronalazimo u žitaricama, proizvodima od žitarica, sušenom voću, tjesteninama, konditorskim proizvodima, orašastim plodovima itd.

Pojava moljaca u kuhinji nije uvijek odraz nečistoće ili nemarnosti domaćice. To je čest problem mnogih kuhinja i onih mjesta gdje se skladište živežne namirnice. U stanove ili kuhinje, privučeni mirisom hrane, uglavnom ulijeću leptiri kroz otvorene prozore, ali ih vrlo često možemo donijeti sa kupljenim namirnicama koje su već zaražene ličinkama ili jajima koje ženke odlože na zapakirane proizvode.

Štete od gusjenica na čokoladnim proizvodima

Ličinke moljca su veoma destruktivne štetočine koje progrizu pakiranje kako bi došli do hrane, a pojavljuju se čak i u zatvorenim ormarićima koje održavate čistim i urednim, tako da nemojte sebe kriviti ukoliko ste ih primijetili. Pored toga što ih nije lijepo vidjeti, moljci mogu napraviti mnoštvo zdravstvenih problema, a hrana koja je bila u kontaktu sa moljcima sasvim sigurno izaziva stomačne probleme.

Prvi znak prisutnosti moljaca u kuhinjama su sitni leptirići ili ličinke na zidovima ili plafonu kuhinje ili stana. Kad primijetimo leptiriće ili ličinke onda pažljivo treba pregledati proizvode unutar kuhinje, pronaći zarazu i hitno poduzeti mjere suzbijanja.

Danas se u kućama ili stanovima za suzbijanje moljaca najviše koriste lovke koje privlače leptire. Trenutno jedna od najučinkovitijih lovki za ovog štetnika je lovka njemačkog proizvođača Aeroxon. Ova lovka je vrlo praktična i jednostavna za uporabu, a može poslužiti za utvrđivanje prisutnosti moljaca, ali i u cilju njihovog suzbijanja ako se postavi veći broj lovki.

Aeroxon – učinkovita ljepljiva lovka za kuhinjske moljce

Kada je u zatvorenom prostoru brojnost moljaca velika onda predlažemo uporabu pripravka Draker 10.2.

Puno više informacija o suzbijanju kuhinjskih moljaca i izboru odgovarajućih pripravaka zatražite od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Vetro specijalne staklenke pronađite u Sjemenarninim agrocentrima

 

Poljoprivredna TV