Krik za nerođene ponovno odjekuje Hercegovinom

Jumbo plakati protiv pobačaja s porukom ”Ne daj me, majko!” ponovno su osvanuli uz prometnice diljem Hercegovine.

Postavila ih je Udruga Mlado Sunce iz Širokoga Brijega u sklopu kampanje #spasimonerodjene.

Iz navedene Udruge navode da je najčešći uzrok smrti u 2023. godini bio namjerni pobačaj koji je 44,6 milijuna ljudi.

U tišini koja obavija odluke o pobačaju, zastajemo s osjećajem težine, svjesni da svaki zvuk šutnje nosi teret gubitka neizrecive vrijednosti. Dok se po Europi donose zakoni koji legaliziraju ovaj čin, osjećamo dužnost progovoriti, osvijetliti tamu i osnažiti svijest o posljedicama takvih zakona. Francuska je tako napravila devastirajući potez uključivanjem pobačaja u svoj ustav, pod izlikom zaštite ženskih prava, prava koja nikada nisu bila ugrožena. Stopa pobačaja u Francuskoj već je gotovo jednaka onoj u Velikoj Britaniji, gdje su zakoni izrazito liberalni i gdje se može izvršiti pobačaj sve do trenutka rođenja.

Postoje i pozitivni primjeri zemalja gdje se broj pobačaja smanjuje poput Italije, Njemačke i Mađarske.

Nismo protiv prava žena, naprotiv, borimo se za prava svake žene da bude zaštićena i podržana u svim životnim okolnostima. Međutim, istovremeno se borimo i za one koji nemaju glasa, one koji ne mogu sami izraziti svoju patnju i koji se ne mogu obraniti – nerođene.

U 2023. smo suočeni s poražavajućim podatcima: broj počinjenih pobačaja porastao je za 272, dosežući ukupno 7.984 pobačaja samo u Hrvatskoj. No, svjesni smo da su stvarni brojevi vjerojatno znatno veći, jer se mnogi pobačaji izvode ilegalno, bez evidencije. U Bosni i Hercegovini nedostaje pouzdana statistika o pobačajima, ostavljajući nas u tami neznanja.

Papa Ivan Pavao II. je rekao: “Narod koji ubija svoju djecu nema budućnosti.” Borba za nerođene nije samo borba za život, već je i borba za žene, jer pobačaj ne donosi rješenje, već samo više patnje i tuge.

U 2023. godini, namjerni pobačaj je bio najčešći uzrok smrti, odnoseći 44,6 milijuna ljudskih života. Ovo je neizrecivo strašna statistika koja nas tjera da se suočimo s činjenicom da svaki pobačaj predstavlja gubitak jednog života, jednog ljudskog bića s neizrecivom vrijednošću. Svaki pobačaj je gubitak koji nas podsjeća na duboku potrebu za promjenom, za stvaranjem društva gdje se život slavi i štiti u svakom obliku.

”Pobačaj je vrhunski oblik nepravde, jer se događa prema onima koji nemaju glasa, koji su nemoćni i nezaštićeni.” – sv. Majka Terezija

Plakati koje ćete moći vidjeti uz prometnice Hercegovine su suvremeni ”glas koji viče u pustinji”, pustinji konformizma i nedostatka empatije za najmanje od najmanjih. Želimo vikati da se spase nevini životi. Želimo da naš vapaj probije Nebesa i zemlju, a posebice ljudska srca. Zlo i pakao se otvara nad čovjekom svaki put kada u svoje ruke uzme ulogu Boga. ”Bit ćete kao Bog”, glasila je prva i najveća laž zbog koje je čovjek izbačen iz raja zemaljskog. Čovjek mora shvatiti da je čovjek, a da pitanja života i smrti pripadaju samo i jedino Stvoritelju. Kada čovjek poželi biti kao Bog, Zlo dobiva vlast nad čovjekom, a čovjek gubi Raj i odvaja se od svog najvećeg Dobra, Boga.

Sjetimo se i Kristovih riječi: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25,40). Zato ne šutimo, budimo glas onima koji glasa nemaju!, priopćeno je iz Udruge Mlado Sunce.

(www.jabuka.tv)