Korištenje vermikulita u uzgoju presadnica – Jabuka.tv

Korištenje vermikulita u uzgoju presadnica

Iskusni vrtlari znaju da potpuni razvoj svih biljaka uvelike ovisi o kvaliteti zemlje, zato je prilikom uzgoja cvijeća ali i ostalih kultura važno obratiti pažnju na izbor supstrata i dodatnih minerala kojima se supstrat obogaćuje. Jedan od takvih je vermikulit.

Vermikulit je prirodni mineral koji se ekspandiranjem obrađuje za hortikulturnu upotrebu. Najčešće se koristi pomiješan s drugim supstratima, kao što su kokos i zemlja.

Koristi se posvuda u vrtlarstvu jer poboljšava svojstva tla, smanjuje kiselost, poveća učinkovitost upotrebe gnojiva, zadržava vlagu što biljkama olakšava podnošenje sušnih razdoblja, stvara povoljne uvjete za razvoj korjenovog sustava, stimulira rast biljaka te suzbija štetnu mikrofloru tla.

Danas je vermikult osim kod sijanja uvelike popularan i u cvjećarstvu. Primjenjuje se na način da se pomiješa sa supstratom u omjeru 1:5 te se u tako dobivenu smjesu sije ili sadi cvijeće. Osim toga, upotreba vermikulita ima dobar učinak i na sobne biljke. Vrlo često u zatvorenim prostorima dolazi do stvrdnjavanja tla, kao i do njegovog sljepljivanja i stvaranja kore. Vermikult kao mineral ima sposobnost da tlo čini propusnim i da sprječava ispiranje hranjivih tvari i truljenje korjenovog sustava.

Za sve detaljnije informacije o primjeni vermikulita kontaktirajte našu Agropodršku na broj 039/700-000.

(www.jabuka.tv)