Koji su najpoželjniji poslodavci u BiH?

To su najpoželjniji poslodavci u Bosni i Hercegovini i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva petnaesto po redu istraživanje “Najpoželjniji poslodavac 2021”, koje provodi kompanija Kolektiv-MojPosao.ba.

Prema mišljenju bh. javnosti, šestu godinu zaredom Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2021. godinu je kompanija dm drogerie markt, prenosi BiznisInfo.ba.

Među TOP 10 poslodavaca za 2021. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se kompanije Telemach, Holdina, Violeta, m:tel, Bosnalijek, BS telecom solutions, BH Telecom, Hifa-Oil d.o.o. Tešanj, te Coca-Cola HBC BH.

Cilj projekta “Najpoželjniji poslodavac” je otkriti percepciju građana BiH o kompanijama kao poslodavcima, te na osnovu tih glasova nagraditi kompanije koje najviše brinu o zaposlenima i nude najbolje uvjete za rad.

U posljednje dvije godine, tržište rada se drastično promijenilo, od velikog gubitka radnih mjesta u 2020. do povećane potražnje za radnicima u 2021.

Osobe koje traže posao sve su češće u poziciji da biraju poslodavca za kojeg će raditi dok kompanije s druge strane pružaju sve bolje uvjete za rad kako bi privukle kandidate.

Zbog toga je ovo istraživanje aktualnije nego ikada, jer pruža s jedne strane mogućnost da prepoznate kompanije koje su dobri poslodavci, a s druge strane pruža mogućnost kompanijama da privuku više potencijalnih kandidata. Iako listu predvode strane kompanije, među najpoželjnijim poslodavcima su i prepoznatljivi domaći brendovi.

Nova kategorija “Najinkluzivniji poslodavac”

Ove godine, s ciljem osvježenja pristupa bh. poslovnog sektora ka različitosti i inkluziji, a u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u istraživanje je uvedena nova kategorija “Najinkluzivniji poslodavac”.

Nainkluzivniji poslodavac je kompanija koja promovira i svakodnevno radi na poboljšanju ljudskih prava, te je opredijeljena za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika/ca i kandidata/kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva. Prema mišljenju bh javnosti, Najinkluzivniji poslodavac u BiH za 2021. godinu je također kompanija dm drogerie markt.

Izuzetno smo sretni i ponosni što radimo u poslovnoj zajednici koja potiče kreativnost i odgovornost, a ujedno izuzetno brine o svojim zaposlenicima i podržava njihov profesionalni i osobni razvoj. Posebno je zadovoljstvo što naš pozitivan poslovni ambijent prepoznaje šira javnost, zahvaljući kojoj smo do sada više puta osvojili ovu prestižnu nagradu Najpoželjnijeg poslodavca, koja nam je uvijek i stimulans da dobrim poslovnim praksama opravdamo status i u narednim godinama. Također, raduje nas što smo ove godine prepoznati i kao Najinkluzivniji poslodavac, koji pruža jednake mogućnosti za zapošljavanje i razvoj prihvaćajući individualnost svakog pojedinca, izjavila je Emina Musić iz Razvoja ljudskih resursa kompanije dm drogerie markt.

Dobar odnos prema zaposlenima – najvažniji razlog za odabir poslodavca i u 2021. godini

Ono što je vjerojatno najzanimljiviji dio istraživanja za Najpoželjnijeg poslodavca su razlozi zbog kojih ispitanici glasaju, odnosno faktori koji utječu na izbor najpoželjnijih poslodavaca. Presudni razlog za izbor najpoželjnijih poslodavaca, kao i prije pandemije, su dobri odnosi prema zaposlenima.

Među drugim faktorima koji su uticali na izbor poslodavca tijekom 2021. godine ističu se:

  • Dobar odnos poslodavca prema zaposlenicima
  • Pozitivno radno okruženje
  • Sigurnost zadržavanja posla
  • Visoka kvaliteta proizvoda ili usluga
  • Mogućnost povećanja plate
  • O istraživanju

Priznanje Najpoželjniji poslodavac u BiH dodjeljuje kompanija Kolektiv – Mojposao.ba, koja već petnaest godina organizira opsežno istraživanje tijekom kojeg građani putem portala MojPosao.ba imaju priliku glasati za poslodavce koji po njihovom mišljenju zaslužuju titulu najpoželjnijih.

Metodologija istraživanja se kontinuirano unaprijeđuje i prilagođava tržištu rada, te se time kvaliteta i objektivnost istraživanja poboljšavaju.

Ove godine nominirano je 500 kompanija, za koje je glasovalo preko 11.000 ispitanika.

Što se tiče strukture ispitanika, u istraživanju je sudjelovalo najviše osoba između 25 i 34 godine. Najveći broj ispitanika, 79% njih, je zaposleno. Ono što je zanimljivo je da 25% zaposlenih ispitanika planira promijeniti posao u idućem razdoblju, a najvažniji razlozi za to su: niska plaća, loša atmosfera među radnim kolegama, prevelik obujam posla, loš odnos poslodavca prema zaposlenima, te nedostatak povratnih informacija za radni učinak.

Projektom Najpoželjniji poslodavac žele se promovirati pozitivne prakse upravljanja ljudskim potencijalima u BiH kako bi se kompanije dodatno motivirale da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima te da ponude odlične uvjete za rad, razvoj i edukaciju, prenosi BiznisInfo.ba.

Cjelokupan poredak Najpoželjnijih poslodavaca za 2021. godinu po sektorima pogledajte u tablici:

Najbolji poslodavci po kategorijama

(www.jabuka.tv)