Koja trešnja je vaš izbor? – Jabuka.tv

Koja trešnja je vaš izbor?

Trešnje i višnje, kao i sve druge voćke stablašice se sade u toku zimskog mirovanja i to od opadanja lišća u jesen do kretanja vegetacije u proljeće. U našim klimatskim uvjetima najbolja je upravo jesenja sadnja.

Prvi plodovi stabla trešnje beru se već u svibnju. Trešnje dozrijevaju sve do jeseni, ovisno o sorti. Postoje roze, bijele, crvene i crne trešnje. Do sada je otkriveno 52 sorte trešanja, a neke od najpoznatijih sorti su:  Burlatova, Stela, Lapins, Regina, Hedelfinger, Kordia i Prima Gaint.

Trešnja Prima Giant je stranooplodna sorta koja dozrijeva srednje rano i to za područje južne Hercegovine od 25 do 27. svibnja. Formira vrlo velik plod i do 25 grama težine. Meso ploda je čvrsto i hrskavo te vrlo dobrog okusa. Sorta je interesantna zbog svoje krupnoće i čvrstoće te dosta ranog dozrijevanja. Uz ovu sortu redovito se uzgaja i sorta Isabella koja je ujedno i njen najbolji oprašivač.

Višnja MARELA  je hibrid trešnje i višnje, vrlo cjenjena za potrošnju u svježem stanju ali i za preradu. Sazrijeva od sredine svibnja, pa nadalje tako da se plodovi mogu brati sa istog stabla 15-20 dana. Marela ima izvanredan ukus. Slađa je od višnje a kiselija od trešnje. Marela može postati mnogo važnija voćna vrsta nego što je to sada, jer je prirodno tolerantna prema Monliji laxa, te je pogodna za organsku proizvodnju, bez prskanja pesticidima. I crvljivost plodova je beznačajna ili neprimjetna.

Više o sortama trešanja možete pročitati u nastavku:

Sve navedene sorta trešanja i višanja potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)