Kod Kijeva ubijen američki snimatelj i novinar

Američki novinar i snimatelj ubijen je u blizini Kijeva, potvrdio je šef regionalne policije.

Nagrađivani videonovinar Brent Renaud (51) upucan je kada su ruske snage otvorile vatru na automobil u blizini Irpina, javljaju svjetski mediji.

Još jedan novinar, koji je bio s njim u to vrijeme, prebačen je u bolnicu na liječenje nakon napada.

Iako su prve informacije glasile kako je ubijeni zaposlenik New York Timesa, iz firme su se ogradili od toga.

Duboko smo ražalošćeni viješću o smrti Brennta Renauda. Brent je bio talentiran fotograf i redatelj koji je godinama surađivao s The New York Timesom. Iako je surađivao u prošlosti s NYT-om, posljednji put 2015., nije mu bio dodijeljen zadatak za NYT u Ukrajini. Izvješća da je radio za Times dolaze jer je imao press iskaznicu Timesa koja mu je dodijeljena za zadatak prije mnogo godina, poručio je New York Times u priopćenju.

U napadu je ozlijeđen njegov kolega s kojim je bio u automobilu. Pojavila se snimka iz bolnice na kojoj se vidi ranjeni novinar, koji ne zna u tom trenutku da je njegov kolega ubijen, prenose 24sata.

Možete li nam ispričati što se dogodilo?, upitala ga je medicinska sestra, a on je krenuo pričati:

Prošli smo prvi most u Irpinu i išli smo snimati izbjeglice. Netko nas je povezao, kad smo prošli check-point počeli su pucati po nama. Vozač se okrenuo. Bili smo ja i Brent unutra. On je pogođen. Ne znam kako je. Ostao je tamo. Pogođen je u vrat. Ne znam kako je. Razdvojili su nas…

(www.jabuka.tv)