Kako se učinkovito riješiti tekuti kod peradi?

Domaću perad napada jedna vrsta grinje koja je u narodu poznata kao tekut peradi ili kokošja tekut. Ova grinja hrani se krvlju peradi. Posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica. Javlja se početkom ljeta, a više napada perad koja se drži u slobodnom uzgoju nego perad u kavezima. Suzbijanje se provodi primjenom biocida primjerice Neopitroid premium, Draker itd.

Krajem svibnja i početkom lipnja  kad se dnevne temperature ustale na 25°C i više, kod uzgoja peradi javlja se problem grinja ili tekuti koje mogu pričiniti ozbiljne štete. Ove grinje su noćni paraziti, što znači da se tijekom dana skrivaju u pukotinama zidova, kutovima, unutar gnijezda i sl., a noću prelaze na perad. Je li  tekut prisutna u nastambama gdje boravi perad može se utvrditi na vrlo jednostavan način. Najjednostavnije je da 3 do 4 lista papirnatog ubrusa svežemo u čvor i stavimo u nastambu. Tekuti će se zavući u čvor te ćemo tako lako saznati da li je peradarnik zaražen ili ne.

Kako prepoznati perad koju je napala tekut

Tijekom večeri tekuti napuštaju svoja skrovišta i preko nogu naseljavaju se na perad i to na mjestima na tijelu s manje perja, gdje je koža tanka. Tekut kod peradi uzrokuju nemir, poremećaj spavanja, nelagodu, gubitak na težini, povećano uzimanje hrane, a smanjenu proizvodnju jaja, kržljavost kod mlade peradi i sl. Pojavu napada tekuti prepoznati ćemo po jakom češanju i čupanju perja, međusobnom kljucanju i kanibalizmu, perad postaje anemična. Isto tako na koži peradi se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi. Povećano nošenje jaja van gnijezda i mrlje od krvi na jajima jedan su od simptoma prisutnosti tekuti na peradi.

 

Pripravci za suzbijanje tekuti kod peradi

 

Tekut se razmnožava u okolini gnijezda i mjestima gdje se perad odmara i spava. Kokošja tekut je nametnik toplog vremena, a najčešće je prisutna početkom ljeta kod temperature 25-35°C. Ova tekut više napada perad koja se drži u slobodnom uzgoju nego perad u kavezima. Tekut, može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina pa preživi u objektu čak i kada se jato iseli i napravi pauza. Ukoliko se zaraženi objekt protiv tekuti ne tretira pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

Suzbijanje tekuti

Osnovna mjera zaštite od tekuti je higijena peradi i nastambi. Ukoliko se tekut pojavi u nastambama potrebno je provesti mjere suzbijanja, a od preparata se može koristiti Draker, Neopitroid prah, Neopitroid premium i Duracid.

Prskanje obavezno ponoviti nakon 4 do 5 dana kako bi se suzbila tekut koja se u međuvremenu razvila iz jajašaca. Prilikom tretiranja nastambi, perad obavezno mora biti van nastambe. Ovi pripravci se koriste i kod pripreme peradarnika za prihvat novog jata peradi.

Bio Garden proizvode za ekološku poljoprivredu potražite u Sjemenarni

Ako primijetimo tekut na peradi onda se smiju koristiti samo organski biocidi koji imaju dozvolu za tu namjenu. Jedan od takvih pripravaka je Dergall. Dergall ne sadrži pesticide tvari, niti opasne kemikalije, te je potpuno je bezopasan i siguran za perad. Koristi se u večernjim satima, kad je perad u nastambi. Nakon prvog tretmana preporuča se, nakon 5-7 dana, provesti još jedan tretman. Rezultati istraživanja pokazuju da je efikasnost ovog pripravka oko 80%, dan nakon prvog tretmana.

Sve ostale informacije vezane za kokošiju tekut i mogućnosti suzbijanja doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Poljoprivredna TV