Kako pomoći biljkama na ekstremno visokim temperaturama?

Ekstremno visoke temperature inaktiviraju biljne enzime, a sve to utječe i na smanjenje saharoze i škroba te mnoge druge promjene u samoj biljci. Kako bi se umanjio stres od topline i UV zraka, uz navodnjavanje i zasjenjivanje, preporučuje se korištenje posebnih biostimulatora i vitamina, primjerice Sinergon 3000 ili Sinergon plus.

Tijekom ljetnih mjeseci (posebno srpanj i kolovoz), na području Hercegovine svjedoci smo ekstremno visokih temperatura koje negativno djeluju na biljke uzrokujući toplinski stres. Osim visokih temperatura, većina biljaka tijekom vegetacije prolazi kroz različite druge stresne situacije koje mogu biti uzrokovane klimatskim prilikama kao što su suša, tuča, nagle promjene, temperature te radom čovjeka (presađivanje, prskanje pesticidima, pljevidba, zalamanje vrhova i sl.).

Izrazito visoke temperature u Hercegovini

U narednih nekoliko dana, za područje Hercegovine, prognostičari najavljuju izrazito visoke temperature koje mogu ostaviti velike posljedice po biljke. Te negativne posljedice mogu biti različite ovisno u kojoj fenofazi se nalaze biljke. Kod biljaka koje su u fazi plodonošenja, a takvih je najviše u ovom periodu godine, uslijed visokih temperatura dolazi do toplotnog udara biljke i pojave ožegotina na plodovima, ali i listovima.

Posebna gnojiva koja pomažu biljkama

Kako bi biljke lakše prebrodile, takve za njih nepovoljne situacije, na tržištu postoje posebna gnojiva kao što su Sinergon plus i Sinergon 3000– koja osiguravaju bolju pripremu biljaka za stresne uvjete, brži oporavak i razvoj biljaka u stresnim uvjetima, bolji vegetativni razvoj, bolju uravnoteženost biljke i veću produktivnost.

Primjena ovih gnojiva je posebno bitna u pripremi biljaka za te stresne uvjete te za pomoć biljkama kako bi se brže otklonile stresne situacije. Ova gnojiva se koriste preventivno radi što bolje pripreme biljaka za stresne uvjete. Zbog toga bi bilo dobro obaviti folijarni tretman biljaka jednim od ovih pripravaka ili ih jednostavno sustavom zalijevanja unijeti u zonu korijenja.

Sinergon je organsko tekuće gnojivo, obogaćeno aminokiselinama, magnezijem, najbitnijim elementom za formiranje klorofila te željezom koji je pokretač procesa fotosinteze. Biljke gnojene Sinergonom su otpornije, vitalnije i produktivnije te otpornije na stresne uvjete i lakše podnose ekstremne vrijednosti temperatura. Primjena navedenih gnojiva preporučuje se tijekom cijele vegetacije, a posebno pred pojavu različitih situacija koje mogu izazvati stres kod biljaka. Svakako, preporuka je koristiti ova gnojiva za sve vrste povrća, cvijeća, voćaka, vinove loze i različitih drugih biljaka, a primjena se može obaviti folijarno ili zalijevanjem.

Puno više informacija o primjeni ovih gnojiva, njihovim pozitivnim efektima na biljke, dozi i načinu primjene doznajte od naše Agro Podrške na broj telefona 063 700 700.

GRGA ČASTI velikim popustima na bazene. Provjeri klikom na fotografiju…