Kako ispravno vezati voćke i vinovu lozu?

Nakon rezidbe, u vinogradima ali i voćnjacima koji se uzgajaju uz armaturu ili naslon, ostane jedan dio dužih mladara odnosno grana koje je potrebno povezati.

Kod vinove loze to je posebno izraženo pri formiranju uzgojnog oblika kada se ostavljeni mladari moraju saviti – jedan na jednu, a drugi na drugu stranu. Vezanje voćaka i vinove loze danas se uglavnom obavlja gumiranim vezivima koja imaju cijeli niz prednosti u odnosu na ostala veziva.

Vezanje voćaka i vinove loze je vrlo odgovorna mjera, koja se mora provoditi oprezno, jer lako može doći do pucanja tj. gubitka jedne godine u formiranju uzgojnog oblika. Nekada su se vinova loza ali i voćke vezali različitim vezivima, a neka su od njih vrlo često ostavljali trajne posljedice po voćke odnosno vinovu lozu (urezivanje u grane).

Kako bi udovoljili potrebama proizvođača s jedne strane i riješili problem jednostavnijeg i sigurnijeg vezanja voćaka i vinove loze, danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu nabaviti profesionalna veziva koja su načinjena od plastično-gumiranog materijala. Zahvaljujući tomu, navedena veziva se lako rastežu te se zbog toga ne usijecaju u dijelove grane odnosno trsa.

Kako svoju funkcionalnost profesionalna veziva zadržavaju nekoliko godina, tako se i samo mukotrpno vezanje smanjuje čime je i cijeli posao učvršćivanja loze bitno olakšan. Ista ta veziva mogu se, osim u vinogradima, koristiti i u voćnjacima, samo je njihov promjer nešto veći.

Pravilno vezana vinova loza

Kako bi lakše obavili vezanje vinove loze, vinogradarima predlažemo nekoliko bitnih savjeta kojih bi se trebali pridržavati prilikom vezanja vinove loze:

• Vezanje vinove loze obavite kada su mladice vlažnije (nakon kiše ili kad je južno vrijeme).
• Vinovu lozu ne vežite po hladnom i vjetrovitom vremenu jer tada mladice lako pucaju.
• Vezanje vinove loze isključivo obavite gumenim vezivom koje je puno bolje od PVC veziva jer se lagano rasteže pa ne dolazi do urastanja.
• Mladare vinove loze vežite na dva mjesta uz žicu ili kolac praveći znak osmice.
• Vezenje vinove loze obavite prije kretanja pupoljaka.

Gumirano vezivo

Osim ovog klasičnog vezanja mladara vinove loze, unazad nekoliko godina na tržištu su se pojavile i različite škare za vezanje vinove loze. Jedne od tih škara koriste PVC traku, a druge koriste tzv. klamarice od ekološke žice.

Vinovu lozu i voćke obavezno povežite nakon rezidbe, bez obzira koji način i alat za vezanje koristili, jer ćete imati manje problema tijekom vegetacije.

(www.jabuka.tv)