Kako do najbolje božićne pšenice?

Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a najčešće se sije na spomendan sv. Lucije ili sv. Barbare. Pored dekorativnog, božićna pšenica ima i simboličko značenje, kao simbol plodnosti, novog života i njegove obnove.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći kako bi i vaša pšenica bila ljepša i bogatija:

Prije samog sijanja pšenicu je potrebno namočiti u mlakoj vodi, te ostaviti preko noći. Nakon toga osušiti na papirnom ubrusu te posijati.

Green Garden božićna pšenica

Sijanje se obavlja na način da se dno posude prekrije supstratom, po kojem se raspoređuje sjeme, koje se potom prekrije tankim slojem supstrata. Supstrat na površini sjemena ima bitnu ulogu u održavanju njegove vlažnosti. Preporuka je da se sjetva obavlja u pliće posude.

Zasijana pšenica najbolje uspijeva pored prozora, na umjereno toplom i svijetlom mjestu, ali ne blizu grijaćih tijela da se ne bi osušila. Prvih nekoliko dana, prije nego krene nicati, pšenicu je dobro prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim krene puštati zelene izdanke, folija se uklanja te se pšenica zalijeva umjereno svakog dana. Pri tome treba paziti da zalijevanje ne bude prekomjerno, jer može dovesti do žućenja izdanaka i propadanja korijena.

Ukoliko pšenica izraste neujednačeno, viši vrhovi se skraćuju da bi se poravnala. Izrasla pšenica se može ukrašavati vezanjem različitim vrpcama.

Nadamo se da ćete uz ovih nekoliko savjeta uspjeti uzgojiti božićnu pšenicu koja će krasiti vaš dom za božićne i novogodišnje blagdane.

(www.jabuka.tv)