Još nije kasno posaditi raštiku

Kiše na području Hercegovine su pokvarile planove mnogima koji su htjeli posaditi presadnice raštike. Obzirom na dobru otpornost na niske temperature još nije kasno posaditi presadnice raštike kako bi tijekom zime uživali u njenim okusima.

Raštika je zasigurno jedna od najstarijih kupusnjača koja se na području Hercegovine uzgaja više od tisuću godina. Sve do početka 20. stoljeća bila je i najuzgajivanija kupusnjača na području Hercegovine. Tip raštike koji se uzgaja na ovom području jedinstven je po morfološkim i biološkim obilježjima.

Za raštiku je karakteristično da kod nje ne postoje komercijalne sorte, na njoj se nikada institucionalno nije radila selekcija i oplemenjivanje te se njeno sjeme nikada nije moglo kupiti pakirano u vrećicama u trgovinama.

Danas se isključivo prodaju presadnice raštike uzgojene iz vlastitog sjemena. Raštika lokalno može varirati po karakteristikama, ovisno o podneblju u kojem se uzgaja. Posebno je cijenjena i omiljena među potrošačima raštika koja je uzgojena na području Hercegovine.

Sadnja presadnica raštike na području Hercegovine se bavlja tokom cijele godine, ali je posebno cijenjena tzv. zimska raštika koja se sadi od rujna pa sve do kraja studenog mjeseca. U Hercegovini je to obično nakon prvih obilnijih rujanskih kiša.

Raštika – kupusnjača koju cijeli svijet obožava

Sadnja raštike

Presadnice se sade na razmak 50 cm x 50 cm. Raštika nema posebnih zahtjeva na izbor tla. Dobro reagira na organska gnojiva, pa je poželjno kod pripreme u tlo unijeti organsko gnojivo (Povrtko). Nije osjetljiva na uzročnike bolesti i štetnike, mada tijekom jeseni različite gusjenice mogu pričiniti manje štete na listovima.

Povrtko – mini peletirano organsko gnojivo

Otporna je na niske temperature pa bez problema prezimi. Listovi su najukusniji nakon prvih mrazeva kada se u njima povećava sadržaj šećera i organskih kiselina, a smanjuje gorčina uvjetovana glikozinolatima. Tada raštika dobije posebnu aromu te osobito prija u hladnim zimskim danima. Najčešće se priprema na lešo zajedno s povrćem kao što je bob, slanutak ili krumpir. Posebnog je okusa tradicionalno pripremljena sa sušenim mesom.

Raštika je stoljećima predstavljala sigurnu i nezaobilaznu namirnicu u zimskoj prehrani. Danas se isključivo uzgaja u obiteljskim vrtovima za osobnu potrošnju. Uzgaja se zbog lišća koje se bere sukcesivno od baze biljke prema vrhu tijekom čitave zime do ranog proljeća.

Listovi su najukusniji tijekom hladnog vremena, ubrani nakon prvog mraza jer hladne temperature uzrokuju pretvaranje ugljikohidrata u lišću u šećer. U Hercegovini, koja ima blagu zimu, biljke će proizvoditi novo lišće gotovo cijele zime. Lišće se bere izvana prema unutra. Treba biti posebno pažljiv kako se ne bi oštetila stabljika na kojoj rastu novi listovi. Listovi će se jednostavno odvojiti povlačenjem prema dolje, ali se može koristiti i oštriji nož.

Prilikom branja na stabljici uvijek treba ostaviti nekoliko listova kako bi biljka producirala novo lišće za buduća branja.

Raštika spada u jednu od najzdravijih kupusnjača, bogata je vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, naročito vitaminom A,B,C,E, kalcijem, cinkom, manganom. Stoga s pravom nosi epitet „najzdravije“ kupusnjače.

Presadnice raštike potražite u svim Sjemenarninim agrocentrima, a više o sadnji doznajte od Agro Podrške na 063/700-700.

Vakumirke potražite u Sjemenarninim agrocentrima