Jeste li znali da uz ovih pet stvari whiskey ima još bolji ukus?

Vjerojatno ste do sada više puta čuli holivudsku legendu da su se tijekom snimanja filmskog klasika „Afrička kraljica“ u Kongu, svi članovi ekipe otrovali zagađenom vodom osim redatelja filma, Johna Houstona i glavne zvijezde filma, Humphrey Bogarta, koji vodu uopće nisu pili, jer su sve vrijeme snimanja pili – samo whiskey!

Kroz povijest svoju ljubav prema ovom otmjenom piću nisu krile ni mnoge druge značajne osobe.

Ako kao Winston Churchill svoj dan započinjete čašom viskija sa soda-vodom, ili birate isključivo čuveni škotski The Famous Grouse poput nedostižne i najuspešnije glumice u povijesti sedme umetnosti, Catherine Hepburn ili vam je pak potrebno da inspiraciju, poput Williem Faulknera, čija su djela ovjekovječena Nobelovom nagradom, “podmažete” čuvenim koktelom s whiskeyem i par kaščica šečera, ledom i nanom, ovogodišnji Whisky fair u Mostaru pravo je mjesto za vas.

S preko 100 vrsta komercijalnih viskija i čak 60 njih iz privatnih kolekcija, ovaj mostarski događaj predstavlja pravi raj za hedoniste.

Opće je poznato da se whiskey se oduvijek dobro “slagao” uz hedonizam, kvalitet i bon-vivantstsku filozofiju, ali vjerovatno niste znali da podjednako dobro ide i uz ovih pet stvari:

Tamna čokolada

Prvo uparivanje za kojem će posegnuti pravi ljubitelji viskija jeste tamna čokolada. Ovi okusi su savršeno komplementarni i idealno se nadopunjuju. Kako postoje različite vrste čokolada, tako ni svi whiskeyji nisu isti. Delikatniji ukusi whiskeya zahtijevaju čokoladu s manje sastojaka, dok jednostavniji trpe i najšarenije čokolade. Ako imate jak viski, trebali biste potražiti čokolade s više kakaa. Ako ste avanturističkog duha, odaberite tamnu čokoladu s okusom naranče – snažne citrusne note nekih viskija pojačavaju narančasto-čokoladni okus.

IQOS

Viski, dobro društvo i cigareta oduvek su predstavljali sinonim za hedonizam. Čuvena je izjava najfatalnija glumice starog Holivuda, kultne Ave Gardner: Želim živjeti 150 godina, ali tog dana kada umirem da to bude s čašom viskija u jednoj ruci i cigaretom u drugoj. Da se Avino proročansvo o vječnoj mladosti i životu od 150 godina ostvarilo, sigurni smo da bismo legendarnu ljepoticu danas sreli sa čašom whiskeya u jednoj ruci, ali sa IQOS-om u drugoj.

Korištenjem ove manje štetne alternative eliminira se čak 95% štetnih materija u odnosu na klasične cigarete, a hedonistički ritual i dalje je potpun. Kako je IQOS uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan i samim time ne proizvodi dim, možete neometano uživati u potpunom okusu vašeg whiskeya. Milijuni korisnika IQOS-a širom svijeta kao jednu od prednosti ovog inovativnog proizvoda kompanije Phillip Morris, naveli su da im se osjet okusa i mirisa izoštrio i da mnogu više uživaju u hrani i piću. S IQOS-om uplovite u bogati svijet aroma whiskeya bez straha da ćete mu pokvariti okus ili miris.

Sir

Pravi znalci znaju da su sir i whiskey dobitna kombinacija. Ali ne svaki sir – čuveni francuski sir Brie idealno se uklapa sa slatkim whiskeyima, jer cvjetne note u nekim bocama whiskeya posebnu punoću dobiju kada se kombiniraju sa blagim sirevima. Osim bria još par vrsta sireva se mogu naći na stolu, kao što su roquefort, cheddar, parmesan ili pecorino.

Zabluda je da whiskey piju samo muškarci, jer upravo dame najbolje znaju da je ukus whiskeya najpuniji kada se upari sa pravom hranom. Probajte neke od ovih kombinacijama whiskey-sira kako biste priredili pravi praznik za svoje nepce.

Sušeno voće i orašasti plodovi

Kvalitetno piće i voće i orašasti plodovi su klasika. Uz jaki tresetni whiskey poslužite slađe orašaste plodove kao što su pistacije. Kod odabira suhog voća treba paziti na kvalitetu suhog voća, a najbolje je koristiti prirodno sušeno voće.

Voda

S dodatkom nekoliko kapi vode u čašu whiskeya, možete otvoriti potpuno novi svijet aroma koje do tada niste imali priliku iskusiti. To se posebno odnosi na whiskeye koji imaju veći postotak alkohola. Kod takvih whiskeya, visoka koncentracija alkohola “spali” usta prilikom ispijanja, što rezultira nadjačavanjem i najintenzivnijih aroma. Dodavanjem vode, ublažava se efekt alkohola i omogućuje se i blažim aromama da isplivaju na površinu. Isprobajte i po svom ukusu prilagodite količinu vode koju ćete dodati u whiskey, a zatim uživajte u savršenim aromama koje on nudi.

(www.jabuka.tv)