Jeste li znali da je brusnica izvor zdravlja?

Brusnica ima izuzetna ljekovita svojstva, a najčešće se spominje pozitivan učinak pri liječenju infekcije mokraćnog mjehura. Brusnica je zimzeleni grmić, visok do 25 cm. Uzgaja se zbog vrlo aromatičnih crvenih plodova koji dozrijevaju od sredine kolovoza do rujna mjeseca.

Plodovi brusnice se beru kada su svijetlo crvene ili tamno crvene boje, a ubrani i očišćeni plodovi mogu se čuvati 3 do 5 tjedana.

Brusnica je veoma otporna na hladnoću i mraz pa može izdržati i temperature ispod -30oC. Voli sunčana i suha mjesta. Traži humidna područja (područja gdje je količina padalina veća od isparavanja), hladnije položaje i kiselo tlo (pH 4,0 – 5,5). Brusnica kod nas uspijeva sve do 1 500 m nadmorske visine.

Sadnja se obavlja u proljeće ili jesen, na dubinu od 5 do 7 cm. Brusnicu je najbolje uzgajati na gredicama visine oko 30 cm. Prilikom pripreme gredice preporuča se po gredici razbacati „kiseli supstrat“ pa ga unijeti u tlo. Sadnja se obavlja iz kontejniranih presadnica. Biljke se sade na 30 do 40 cm razmaka u redu, a razmak između redova 80 do 90 cm. Nakon sadnje dobro je oko biljaka razbacati treseta kisele reakcije ili piljevinu, debljine 2 do 3 cm.

Kontejnirane sadnice brusnice mogu se saditi tijekom čitave godine, a idealno doba za sadnju je do početka travnja mjeseca.

Brusnica nije zahtjevna biljka pa se tijekom vegetacije obavlja redovita kosidba između redova te povremeno malčiranje iglicama bora ,kiselim tresetom ili piljevinom. Nakon dvije godine potrebno je prorijediti grane i ostaviti 4 – 5 novih izboja kako bi se biljka obnovila. Stare i suhe izboje orezujemo do mjesta nicanja, a one slabo rodne potrebno je srezati na četvrtinu visine grma. Tijekom vegetacije provodi se gnojidba isključivo gnojivima kisele reakcije, a vrlo je korisno upotrebljavati gnojiva spore razgradnje.

Brusnica je jako zahtjevna prema vodi. Najbolje je koristiti kišnicu za zalijevanje, posebno ako je voda koju imamo na raspolaganju previše karbonatna. Kod brusnica može se koristiti navodnjavanje površinskim prskalicama ili sistemom kap po kap koje ujedno ima velike prednosti. Navodnjavanje se primjenjuje u prvoj godini cijelo ljeto. Ne treba dozvoliti da između dva navodnjavanja dođe do potpunog isušivanja tla.

Plodovi se beru kada su svjetlo crvene ili tamno crvene boje. Ukoliko se uberu rano kada nisu još dobro sazrele, mogu ostati gorke. Ipak, plodovi brusnice dozrijevaju u tamnocrvenu boju nakon nekoliko tjedana uskladištenja.

Brusnica se posebno preporučuje ženama kao pomoć kod čestih infekcija donjih mokraćnih putova i preporuča se uzimati kao prevencija, odnosno za sprečavanje ponovnih upala.

Može se konzumirati kao svježi plod, u sušenom obliku, kao sok ili u dodacima prehrani. Djelovanje brusnice se prije objašnjavalo činjenicom da zakiseljuje urin i time otežava preživljavanje bakterijama. Prije par godina otkrio se još jedan, vjerojatno i bitniji mehanizam djelovanja brusnice na uropatogenu Escherichiu coli.

Puno više informacija o ovaj izuzetno korisnoj biljci, njezinom uzgoju i uporabi doznajte od naše Agro Podrške na broj 063/700-700.

Potražite u Sjemenarninim agrocentrima, ovlaštenom STIHL trgovcu