Jesenska sjetva travnih smjesa – Jabuka.tv

Jesenska sjetva travnih smjesa

Travnjaci predstavljaju važan dekorativni element u uređenju svakog vrta. Ne samo da prostor oko kuće čine ljepšim i ugodnijim, nego i u nama stvaraju osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Sjetvu trava odnosno zasnivanje travnjaka je moguće obaviti u dva roka: proljetnom i jesenskom. Jesenja sjetva ima znatnih prednosti nad proljetnom. Travnjak ima dovoljno vremena da razvije bus u periodu jeseni, da se dobro ukorijeni, a prijeti mu minimalna opasnost od zakorovljavanja, te idućeg ljeta travnjak ima znatno bolji porast u odnosu na onaj sijan u proljetnom roku.

Jesenju sjetvu travnjaka je potrebno obaviti tako da mladi travnjak ima minimalno 40-50 dana za razvoj nakon nicanja, a prije zime, kako bi se stvorile rezerve hrane potrebne biljkama tijekom zimskog perioda.

Prije sjetve travnjaka svakako je potrebno pripremiti tlo, tj. dobro ga prekopati, a zatim pognojiti organskim peletiranim gnojivom Biorex ili Fruttorto. Izbjegavajte primjenu domaćeg stajskog gnoja koje je obično puno sjemena korova sa kojima kasnije imate velikih problema.

Nakon gnojidbe, tlo usitniti do fine mrvičaste strukture i dobro poravnati. Zatim odabiremo odgovarajuću mješavinu travnih smjesa, koja prvenstveno ovisi  o položaju travnjaka (da li će travnjak biti u sjeni, odnosno djelomično ili potpuno osunčan). Izbor travne mješavine također ovisi i o namjeni travnjaka (da li će se po travnjaku hodati, igrati ili će se samo kositi).

Nisko rastući travnjak

Poboljšanje kvalitete tla te ubrzavanje nicanja sjemena postiže se dodavanjem odgovarajućeg supstrata za travnjake. Sjetvena norma je 20-40 gr sjemena trave na 1 m2 tla, ovisno o travnoj mješavini.

Nježan osjećaj prirode

Nakon sjetve, sjeme je potrebno laganim grabljanjem pokriti sa oko 1-2 cm tla ili supstrata.

Sljedeća radnja je valjanje i zbijanje tla, a nakon valjanja je potrebno obaviti zalijevanje tla laganim kišenjem. Svako, dalje zalijevanje ovisi o količini padalina te ako one izostaju   potrebno je navodnjavanje. Adekvatna vlažnost tla  posebno  je bitna u momentu nicanja trava , tako da u tom periodu tlo mora biti uvijek vlažno.

(www.jabuka.tv)