Jesenja sadnja luka

Ovih dana u mnogim područjima Hercegovine počela je sadnja luka. Obzirom da se u prodaji nalaze različite sorte, želimo vam skrenuti pozornost na neke vrlo važne detalje vezane uz samu sadnju luka.

Prije sadnje luka potrebno je obaviti gnojidbu tla, za što se koriste mineralna i organska gnojiva, a posebno preporučamo peletirano organsko gnojivo pod nazivom Frutoorto i Biohumus. Korištenjem jednog od ova dva proizvoda nije potrebno koristiti mineralna gnojiva.

Primjena organskih gnojiva, kod sadnje luka, obavlja se pod frezu, te se frezanjem unese u tlo na dubinu od 10-15 cm.

BIOHUMUS je prirodno organsko gnojivo dopušteno u ekološkoj poljoprivredi. Sastoji se od mješavine goveđeg i konjskog gnoja te sušenog vinskog tropa, bogatog kalijem, koji ostaje nakon prerade grožđa.

Lučice luka se sade na razmak između redova 15-20 cm, sa razmakom u redu od 10 cm. Sadnju treba obavite na dobro pripremljene i prorahljene gredice. Za sadnju izbjegavati teška i zbijena tla sa dosta grudvi.

Za sadnju luka najvažnije je odabrati zdravo i certificirano sjeme, odnosno zdrave lučice, odgovarajućeg sortimenta: 

Luk u Agrocentaru SJEMENARNE

Stutgarter

Sorta za ranu proizvodnju luka, glavice su krupne, prosječne težine 90 grama. Odlikuje se čvrstom plosnatom glavicom, slamnato žute boje. Sorta je umjerene ljutine koja dobro podnosi skladištenje.

Majski Srebrenjak

Sorta plosnate glavice, slatkog okusa pogodna za ranu proizvodnju. Prosječna težina je 60 grama, ljuske srebrnasto bijele boje, bijele boje mesa. U Hercegovini također pogodna za proizvodnju mladog luka (forma pera).

Ptujski Crveni,

Sorta koja predstavlja crvenu varijantu Majskog Srebrenjaka.

Sturon

Odlikuje se krupnom okruglasto-duguljastom glavicom, te zlatne boje ljuske. Daje visoke prinose i nije sklona procvjetavanju, pogodna za duže čuvanje.

Izborak

Lučice krupnije u odnosu na druge sorte. Uzgoj za korištenje formi pera ili mladog luka. Sadnja je od početka do kraja jeseni ili krajem zime do početka proljeća.

Broer BV nizozemski proizvođač luka koji zajedno sa svojim partnerima aktivno istražuje tržište i njihove potrebe. Blisko povezani s prirodom su razvili najbolje sjeme luka i omogućili proizvođačima berbu zdravih, okusom odlični plodova, kako danas, tako i za pedeset godina.

(www.jabuka.tv)