Iranski predsjednik poginuo u padu helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, izvijestile su iranska državna novinska agencija IRINN i novinska agencija Mehr News.

Kako piše CNN, Raisi je letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje, koji je u prometu vjerojatno od 1960-ih.

Iranski predsjednik se u nedjelju, 19. svibnja vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici Azerbajdžana kada je helikopter morao prisilno sletjeti zbog vremenskih uvjeta.

Agencije javljaju kako na mjestu olupine nema znakova života, iako je turski dron ranije otkrio izvore topline na mjestu pada. Ispostavilo se da nije riječ o toplini ljudskih tijela, nego olupini koja je još gorjela.

U nesreći je poginuo i njegov ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, potvrdili su državni mediji i potpredsjednik zemlje Mohsen Mansouri.

Želim poručiti svima koji me slušaju ovdje i onima koji me prate uživo u prijenosu, iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti nikakvih previranja u zemlji. Svi državni dužnosnici udvostručili su svoje djelovanje u interesu naroda i zemlje, a ja sam uvijek ovdje kako bi ih savjetovao, rekao je ajatolah Ali Hamnei, iranski vjerski vođa.

Inače, Raisi je osmi predsjednik Irana, bivši tužitelj i sudac, a izabran je na predsjedničkim izborima 2021. godine.

Na vijest o nesreći u kojoj je poginuo iranski predsjednik reagirala je i Bijela Kuća i Kremlj, a reakcije stižu i iz ostatka svijeta.

Ovo je drugi put u povijesti modernog Irana da je predsjednik preminuo. Naime, prvi predsjednik Islamske republike Mohammad-Ali ubijen je u atentatu. Prema iranskom ustavu, novi se izbori za predsjednika moraju održati za 50 dana, a imena kandidata za novog predsjednika najviše ovise o vrhovnom vjerskom vođi.

(www.jabuka.tv | Foto: X)