Inspekcija utvrdila onečišćenje Ugrovače

Hrvatska republikanska stranka, te tvrtka FEAL d.o.o. Široki Brijeg, očitovali su se u vezi zagađenja korita rijeke Ugrovače.

Postupajući po zahtjevu HRS-a za inspekcijski nadzor korita Ugrovače, Uprava za inspekcijske poslove ustanovila je zagađenje Ugrovače od strane tvrtke Feal d.o.o. Široki Brijeg, ističu iz ove stranke.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ono što inspekcija nije utvrdila jeste stupanj i analizu onečišćenja, tako da je HRS ponovio zahtjev s tim izričitim upitima.

Prvo što se mora ustvrditi jeste činjenica kako je inspekcijski nadzor odrađen u vrlo kratkom roku i tu činjenicu ovim putem pozdravljamo.

U nalazu inspekcije stoji:

“Županijski vodoprivredni inspektor je nakon obilaska rijeke Ugrovače izvršio nadzor u tvrtki FEAL d.o.o. Široki Brijeg, kojom prilikom je ustanovljeno da je došlo do izlijevanja otpadnih voda u korito rijeke Ugrovače koje nisu prošle fazu pročišćavanja. Do zagađenja je došlo uslijed kvara na glavnom ventilu koji je nekontrolirano propustio otpadnu vodu u bazen s pročišćenom vodom. Voda iz tehnološkog procesa je napunila bazen, te je došlo do prelijevanja istog i dio otpadne vode je završio u rijeci Ugrovači.”

Odgovorni za ovaj čin ekocida kojim je uništeno korito rijeke Ugrovače, a time i također ugroženo zdravlje mještana, ali i ostatka našeg grada su novčano kažnjeni, te je izdano rješenje za čišćenjem Ugrovače.

Međutim, Uprava za inspekcijske poslove nije objavila stupanj onečišćenja niti analizu vode, što smo također tražili. Razlog zašto smo to tražili leži u činjenici da želimo vratiti čistoću Ugrovače i Lištice kakva je nekada bila.

Suvremeni tehnološki procesi, a o čemu su zasigurno u spomenutoj tvrtki upoznati, poznaju procese pročišćavanja i filtracije otpadnih voda, zakonski pravovaljanog skladištenja i odlaganja kemikalija na način da se očuva visoka razina okolišnih standarda.

Analiza stupnja onečišćenja je prvi korak u iznalaženju najboljeg načina rješavanja otpadnih materijala, bez da se ugrožava okoliš, a samim tim i zdravlje ljudi.

Upozorili smo Upravu za inspekcijske poslove da nepotpunim izvješćem o inspekcijskom nadzoru ne samo da krši cijeli niz zakona, nego se stavlja na stranu vladajuće oligarhije koja ne preže niti zagaditi okolinu zbog svog nemara i tko zna čijih interesa.

Također, analizom stupnja onečišćenja definirao bi se i stupanj štete nastale po okoliš.

Nadamo se kako će Uprava za inspekcijske poslove i po našem drugom upitu djelovati promptno kao kad je bio slučaj prvi put.

Cilj nam je od Ugrovače i Lištice napraviti ponovno bistre rijeke, pogodne za ribolov ne samo uzvodno od cijevi koja ispušta opasne kemikalije, kako je u izjavi za medije rekao gradonačelnik Kraljević, nego i nizvodno. Zdravlje ljudi ne smije imati cijenu, poručili su iz HRS-a.

Portal Jabuka.tv za komentar se obratio i FEAL-u, a njihovo priopćenje također prenosimo u cijelosti.

Povodom upita medija oko nedavnog inspekcijskog nadzora nad društvom FEAL d.o.o. Široki Brijeg, dajemo priopćenje za javnost u svrhu informiranja javnosti i ostalih zainteresiranih strana.

Dana 12.10.2021. godine Vodoprivredna inspekcija Županije Zapadnohercegovačke je obavila kontrolu proizvodnog objekta društva FEAL d.o.o. Široki Brijeg s pregledom vodne dozvole, izvještaja o analizama vode i pročistača tehnoloških voda kao predmetom inspekcijskog nadzora.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno kako društvo provodi zakonom propisane procese kontrole, manipulacije i pročišćavanja tehnoloških voda s ovlaštenim agencijama i drugim pravnim osobama za nadzor i mjerenje navedenih procesa.

U odnosu na fotografije koje su objavljene u navedenim člancima, obavijestili smo inspekciju da je došlo do oštećenja na jednom od ventila sabirnih kada za tehnološke vode, a što je izazvalo kratkotrajno prelijevanje manjeg dijela neobrađene vode i imalo za posljedicu njeno miješanje s već obrađenom i tehnološki pročišćenom vodom. Iako se radilo o manjim količinama neobrađene vode, zbog njezine gustoće došlo je do promjene izgleda već obrađene vode što je imalo za posljedicu izrazitu bijelu boju same tekućine.

Odmah nakon uočavanja navedenog oštećenja proizvodni proces je zaustavljen i započeti su radovi otklanjanja nedostataka. Društvo FEAL prihvaća odgovornost te ovom prilikom izražava žaljenje zbog posljedica i uznemirenosti koja je izazvana ovim događajem, te će odmah po nastupanju odgovarajućih vremenskih uvjeta i uz dozvolu Agencije za vodno područje Jadranskog mora pristupiti sanaciji korita rijeke Ugrovače.

Unatoč konstantnim ulaganjima u najsuvremeniju tehnologiju i svim poduzetim mjerama kako bi se spriječili ovakvi događaji, kao i stalnom nadzoru koji se provodi nad cijelim tehnološkim procesom, dogodio se nesretni događaj koji je zaustavljen brzom reakcijom službi društva.

Društvo FEAL d.o.o. Široki Brijeg ulaže značajna financijska sredstva i posvećuje veliku pažnju kako bi se ovakvi događaji izbjegli te posluje u skladu sa svim zahtjevima međunarodnih i domaćih standarda, naveli su u priopćenju za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)