Grubeša: Ispunjeni traženi uvjeti za izručenje Marinkovića

Prema informacijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, izručenje Save Marinkovića, osumnjičenog za ubojstvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se nalazi u  Njemačkoj, odobrena je, potvrdio je ministar pravde Josip Grubeša.

Marinković se tereti za ubojstvo policajaca koje se dogodilo 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu, a njemu je prema tjeralici, već određen jednomjesečni pritvor.

Kako dodaje ministar Grubeša, prema njihovim informacijama, čekalo se da se u samom postupku ispoštuju neke pojedinosti predviđene međunarodnim pravom.

Pojasnio je da se to odnosi na zatražene garancije fer suđenja i uvjeta u zatvoru koje je Bosna i Hercegovina dala, potom je zatraženo da se osumnjičeni prebaci charter letom, što je također riješeno.

Kako su sada sve pretpostavke ispunjene, realno je očekivati da će izručenje biti završeno vrlo brzo, ali zbog značaja i delikatnosti slučaja, ne mogu dati više informacija, zaključio je Grubeša u izjavi za Fenu.

Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za ubojstvo policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Napad na policajce dogodio se 26. listopada 2018. godine, oko pet sati ujutro, kada je patrola policije prolazila pored tržnog centra i kada je na njih rafalno pucano.

Jedan od policajaca, Adis Šehović, preminuo je na mjestu događaja, a drugi, Davor Vujinović, zadobio je teške tjelesne ozljede opasne po život te je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preminuo.

(www.jabuka.tv)