Gospodarstvenici uputili ključne inicijative za razvoj Širokog Brijega

Prva sjednica Upravnog odbora Udruge poslodavaca Široki Brijeg, na kojoj su definirani prioriteti u radu ove udruge, održana je u četvrtak u prostorijama društva TT KABELI d.o.o.

Okupljeni gospodarstvenici raspravljali su o nekoliko važnih inicijativa koje imaju potencijal ne samo značajno unaprijediti poslovno okruženje u Širokom Brijegu, nego i poboljšati prometnu infrastrukturu, kao i omogućiti bolje financijske uvjete za smještaj djece u vrtićima.

Inicijativa za sufinanciranje vrtića

Na sjednici je bilo riječi o značajnom poskupljenju vrtića u Širokom Brijegu, gdje su naknade za čuvanje djece najskuplje u Županiji Zapadnohercegovačkoj, zbog čega je Upravni odbor poslodavaca Široki Brijeg odlučio pokrenuti inicijativu za uspostavljanje pregovora s Gradom Širokim Brijegom kako bi se osiguralo sufinanciranje vrtića.

Ističe se kako situacija dodatno pogoršava problem nedostatka radne snage jer visoke cijene vrtića negativno utječu na mogućnost roditelja da rade.

Na taj način bismo olakšali financijski teret roditeljima, povećali dostupnost vrtića i indirektno utjecali na poboljšanje radne snage u našem gradu, navedeno je u Inicijativi Udruge poslodavaca Široki Brijeg.

Inicijativa za novu pristupnu cestu

Također, upućena je Inicijativa Gradu Širokom Brijegu u kojem se predlažu razmatranje izrade potpuno nove pristupne ceste koja bi omogućila priključenje na buduću brzu cestu ”Mostar sjever – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske”.

Postojeće idejno rješenje priključnih cesta na brzu cestu je neadekvatno, a kamioni iz industrijske zone Knešpolje nisu u mogućnosti priključiti se na brzu cestu. Izuzetno je važno da se ovo pitanje riješi na odgovarajući način kako bi se osigurala bolja prometna povezanost i olakšao gospodarski razvoj naše regije, navode iz Udruge poslodavaca Široki Brijeg.

Okupljeni gospodarstvenici raspravljali su o nekoliko važnih inicijativa

Novo rješenje, ističu iz Udruge, bi omogućilo lakši i sigurniji pristup teretnim vozilima, ali i poboljšao uvjete života i sigurnosti prometa za stanovnike mjesta kroz koje prometnica trenutačno prolazi.

Inicijativa za refundaciju troškova porodiljnog dopusta

Nadalje, razgovarano je o problematici visokih troškova porodiljnog dopusta zbog čega je upućen zahtjev za priključenje inicijativi za izmjenu zakonskih propisa u Županiji Zapadnohercegovačkoj kako bi se poslodavcima refundirali i doprinosi kod porodiljinog dopusta.

Ova inicijativa ima za cilj olakšati financijski teret poslodavaca koji se suočavaju s visokim troškovima porodiljinog dopusta. Smatramo da bi refundacija doprinosa značajno pomogla poslodavcima i potaknula pozitivne promjene u poslovnom okruženju naše županije, stoji u predloženoj Inicijativi.

Predsjednik Udruge Miro Martinović

Predstavljen projekt “Širokobriješki gospodarstvenici – Za siguran Široki”

Pored toga, ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović održao je kratku prezentaciju o projektu “Širokobriješki gospodarstvenici – Za siguran Široki”.

Radi se o projektu čiji su partneri Udruga poslodavaca Široki Brijeg, Služba za civilnu zaštitu Grada Širokog Brijega, Javna vatrogasna postrojba Široki Brijeg, DVD Kočerin, DVD Jare i DVD Mokro, a koji za cilj ima jačanje sustava zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, s posebnim naglaskom na opremanje vatrogasnih postrojbi i nabavu vatrogasnog vozila.

Projekt će biti proveden kroz nekoliko aktivnosti koje uključuju: prezentaciju opreme i pokaznu vježbu gašenja požara na otvorenom i u zatvorenom prostoru, edukaciju za zaposlenike, kao i za osobe raspoređene u službi zaštite od požara, vježbu evakuacije u gospodarskom subjektu, te nabavu osobne zaštitne opreme za vatrogasce i svečano postrojavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi u opremi nabavljenoj u sklopu projekta.

Na samom početku sjednice predsjednik Udruge Miro Martinović podnio je Izvješće članovima Upravnog odbora o poduzetim koracima nakon osnivačke Skupštine održane u ožujku.

Udruga poslodavaca Široki Brijeg formalno je registrirana pred Ministarstvom pravosuđa ŽZH, broji 43 člana od kojih je 15 u Upravnom odboru, a nastala je iz potrebe povezivanja malih i velikih obrtnika u svrhu poticanja gospodarskog razvoja Širokog Brijega.

(www.jabuka.tv)