Godišnjica smrti Milana Bandića

Obilježava se obljetnica smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je preminuo 28. veljače 2021. godine u 66. godini života od posljedica srčanog udara.

Godišnjica smrti obavijena je pitanjem o njegovom spomeniku.

Podsjetimo, gotovo godinu dana nakon smrti Bandiću nije napravljen nadgrobni spomenik. Odgovornost je bila na Gradu Zagrebu, koji je u petak ipak prenio prava na grobno mjesto Bandićevoj obitelji, koja sada može zakonito nastaviti uređivati grobnicu, prenosi Direktno.hr.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na tom fakultetu. Bio je oženjen i imao je jednu kćer.

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Vodstvo stranke obilježilo godišnjicu smrti

Vodstvo stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježilo je prvu godišnjicu smrti.

Paljenjem svijeća ispred Gradskog poglavarstva i građani su obilježili prvu obljetnicu smrti.

Podsjetimo, odmah nakon njegove smrti pojavilo se više verzija gdje je i kako on umro. DORH je nedavno odbacio prijavu protiv Natalije Price, Gzima Redžepija i Sergija Ivanovića zbog nepružanja medicinske pomoći Bandiću.

Prijavom su bili obuhvaćeni Bandićevi prijatelji Redžepi i Ivanović, koji su javno tvrdili da su bili s Bandićem kad mu je pozlilo u Ivanovićevoj kući na Vrhovcu, ali i Prica, na čiju je obližnju adresu navodno stigla hitna pomoć. U prijavi se spominjao još jedan nepoznati počinitelj.

Bandić je pokopan 3. ožujka 2021. na Mirogoju.

(www.jabuka.tv/Foto: Matija Habljak/Pixsell)