FUP uhitio devet osoba s područja Mostara, Gruda i Širokog Brijega

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su nakon višemjesečne istrage uhitili devet osoba na području općina Mostar, Grude i Široki Brijeg.

Istraga se provodi pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH.

FUP je u utorak započeo s realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Akciza” na području HNŽ i ŽZH, a vezano za kazneno djelo “Organizirani kriminal”, s u vezi s kaznenim djelima “Krijumčarenje” “Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na 10 lokacija na području općina Mostar, Grude i Široki Brijeg, te je uhićeno devet osoba, koja se dovode u vezu s navedenim kaznenim, tako da su od sredine prosinca 2018. do svibnja 2019. godine, organizirano s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, a kako je to propisano zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1.300 kg duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim kaznenim djelima.

Uhićene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predana Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu podršku prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji te operativne akcije, priopćeno je iz FUP-a.

(www.jabuka.tv)