FULET – najkvalitetnije organo-mineralno gnojivo za proljetnu sjetvu i sadnju

Fulet je organo-mineralno gnojivo (NPK 5-3-12), posebno formulirano za osnovnu gnojidbu voćaka i vinove loze. Osim toga, gnojivo se koristi prije sjetve ili sadnje te prilikom presađivanja presadnica različitih povrtnih kultura, ali i sadnje krumpira. Idealno je kod proljetne sjetve, odnosno sadnje.

U narednim danima na području Hercegovine započet će sadnja krumpira, ali i sadnja presadnica mnogih povrtnih kultura. Isto tako veliki broj vinogradara još nije obavio gnojidbu vinograda.

Većina proizvođača i hobista se pitaju koja gnojiva koristiti i što je moguće nabaviti u poljoljekarnama.
Obzirom da su cijene mineralnih gnojiva izuzetno velike i da je problem njihove nabavke sve izraženiji, mnogi se odlučuju za gnojidbu organskim ili organo-mineralnim gnojivima.

Fulet je odlično gnojivo i za gnojidbu krumpira ali i drugih povrtnica

Organsko gnojivo je potrebno unositi u tlo kako ne bi došlo do gubitka hranjiva (naime, organska komponenta veže hranjiva i biljka ih lakše usvaja). Za gnojidbu treba koristiti kvalitetno organsko gnojivo koje ne sadrži primjese u vidu slame, sjena, neke prostirke.

Gnojivo koje se posebno nameće i koje ima „univerzalnu primjenu“ u mnogim kulturama, posebno onim koje se uzgajaju početkom proljeća je Fulet. Fulet je termički obrađeno gnojivo, bez korova i patogenih mikroorganizama. Namijenjen je za obogaćivanje tla humusom, čijim se višegodišnjim korištenjem poboljšava plodnost i struktura tla.

Sadržaj mikroelemenata čini ovo gnojivo osobito prikladnim za gnojidbu biljaka u Hercegovini u kojoj su tla osiromašena mikrohranjivima koji su neophodni za normalno odvijanje svih procesa biljke.

Fulet je gnojivo najvećeg gnojidbenog kapaciteta, 2 do 3 puta većeg od klasičnog organskog gnojiva. Posebno je bitan za gnojidbu biljaka koje traže povećane količine kalija koji utječe na sadržaj šećera te obojenost ploda.

Saznaj više…

Fulet jamči biljkama uravnoteženu prehranu, integrirajući prednosti organskog gnojiva s onima kemijskog zahvaljujući 31% organskog ugljika. Zahvaljujući uravnoteženom sadržaju dušika, fosfora, kalija i mikroelemenata (bor, željezo itd.) pogodno je za gnojidbu usjeva s velikom brzinom rasta (lisnato povrće i voće) te biljkama koja traže veće količine kalija, gdje je kvaliteta najvažniji čimbenik u proizvodnji (vinova loza, krumpir, duhan itd.).

Kod gnojidbe krumpira i povrća Fulet se koristi kod osnovne pripreme tla za sjetvu odnosno sadnju. Za proljetnu gnojidbu vinograda i voćnjaka te za gnojidbu krumpira i povrća Fulet se koristi u količini 60-80 kg/dulumu.

Puno više informacija o ovom ali i drugim organskim gnojivima možete doznati od naše Agro Podrške na broj 063/700-700.

Poljoprivredna TV