Flora i fauna na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dva prigodna izdanja maraka s motivima flore i faune.

„Flora 2023.“ sadrži dvije marke s motivima planinskog runolista, koji je zaštićen u cijeloj Europi te predstavlja simbol planina, i trajnice poznate kao alpski vidac. Autor likovnih rješenja je Vilim Parić.

Autor izdanja „Fauna 2023.“ je Ernesto Markota, a na markama su prikazane četiri vrste šišmiša koje obitavaju u Bosni i Hercegovini. Blazijev potkovnjak najrjeđi je potkovnjak u Europi. U ovom dijelu Dinarida njegova jedina poznata kolonija na kopnu nalazi se kod Mostara, u pećini Prosječenici na Podveležju.

Mali potkovnjak najmanja je vrsta šišmiša u Europi i vrlo je ugrožen. Prepoznatljiv je po obliku nosa koji podsjeća na potkovu. Rani večernjak je veliki šišmiš širokih, zaobljenih ušiju koji migrira iz srednje Europe na Mediteranu. Kolombatovićev dugoušan vezan je za jadransko područje, ima izrazito velike uši kojima se koristi za orijentaciju i osluškivanje plijena.

Ova izdanja, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba.

*Sponzorirani članak