Ekološki načini suzbijanja miševa i štakora

Dolaskom hladnijih dana miševi, štakori i drugi štetni glodavci napuštaju prirodne uvjete i zavlače se u štale, tavane, podrume i skladišta hrane u kuće, stanove i druge objekte.

Osim nelagode, miševi i ostali glodavci mogu izazvati neprocjenjive štete u domaćinstvima. Prije svega, nastanjuju skladišta hrane (zalihe žitarica i ostale namirnice) koju zagađuju svojim izmetom, čineći je potpuno neuporabljivom.

Osim toga velika opasnost prijeti od niza bolesti, a utvrđeno je da štakori prenose više od 20 bolesti ljudi i životinja. Izravna opasnost prijeti od mišje groznice i kuge, ali i od bjesnoće-ukoliko zaraženi štakor ugrize čovjeka.

Pojedine vrste štakora su posebice agresivne (primjerice sivi štakor) što i dokazuju slučajevi njihovog ugriza od kojeg su znala nastradati djeca, te u prigradskim naseljima sitnija stoka, perad, čak i mačke.

Kad znamo za sve ove podatke onda se postavlja normalno pitanje kako se zaštititi od miševa i štakora?

Danas na tržištu postoje različiti kemijski pripravci u obliku mamaca koji se koriste za suzbijanje miševa i štakora. Velik je broj onih koji izbjegavaju primjenu bilo kakvog kemijskog pripravka u svojim domaćinstvima iz više razloga (prisutnost djece, domaćih životinja, kućnih ljubimaca i dr.) te traže druge načine suzbijanja miševa i štakora.

Danas se u bolje opskrbljenim prodajnim objektima mogu kupiti ljepljive ploče za hvatanje miševa i štakora. Radi se o potpuno inovativnom načinu suzbijanja koji učinkovito rješava sve štetne glodavce ali i mnoge gmižuće insekte.

Ljepljiva ploča za miševe omogućava jednostavno i efikasno suzbijanje miševa i štakora kako u kućanstvima tako i u javnoj i komunalnoj higijeni. Klopka ne sadrži nikakve kemijske tvari. Visokokvalitetno ljepilo te intenzivna žuta boja privlači i hvata miševe, štakore groli i druge gmižuće insekte koji se nalaze u prostorijama. Nakon što se miševi, štakori ili drugi gmižući organizmi uhvate u ploču, ploča se jednostavno preklopi i odloži na za to predviđeno mjesto, a na njeno mjesto se postavi druga ploča.

*sponzoriran članak