Eko zaštita od puževa dostupna na tržištu BiH

Tijekom mjeseca svibnja i lipnja puževi pričinjavaju ozbiljne štete na mnogim poljoprivrednim kulturama, posebno na povrću. Štete su vrlo izražene u obiteljskim povrtnjacima u kojima se biljke intenzivno zalijevaju. Zbog toga proizvođači i hobisti traže pripravke koji su efikasni i jednostavni za primjenu, a što je najvažnije dozvoljeni za ekološko suzbijanje puževa.

Puževi predstavljaju štetne organizme koji u pojedinim godinama znaju napraviti velika oštećenja na povrću, cvijeću i voću. Kod povrća najveću štetu pričinjavaju salati, blitvi, kupusnjačama, grašku odnosno vrstama sa sočnim lišćem, mada znaju oštetiti i plodove voćaka (posebno jagode) tijekom mjeseca svibnja i lipnja.

Puževi napadaju sve vrste povrća izuzev luka i češnjaka. Štete uglavnom nastaju noću (između 21h i 1 sat poslije pola noći) kada izlaze iz svojih skloništa. Prave bušotine na lišću te ostavljaju sluzav trag po kojem ih i prepoznajemo.

Veoma su aktivni u vlažnim danima kada se brzo množe. U tom periodu znaju napraviti velike štete, posebno u onim povrtnim kulturama koje se navodnjavaju kišenjem, odnosno orošavanjem tijekom večernjih sati. Kako bi se smanjile štete od puževa preporuča se rano jutarnje zalijevanje biljaka.

Koji su načini suzbijanja puževa?

Od mehaničkih metoda suzbijanja puževa, primjenjuje se ručno sakupljanje, koje kod pojedinaca izaziva nelagodu i gađenje posebno ako se radi o puževima golaćima. Osim toga, mogu se koristiti i različite lovke, primjerice plitko ukopavanje posuda s pivom u tlo što privlači puževe.

U praksi se za suzbijanje puževa najviše koriste kemijski pripravci u obliku mamaca koji se razbacuju oko gredica sa biljkama. Međutim, danas sve veći broj proizvođača i hobista u vrtovima uzgajaju povrće za osobne potrebe i izbjegavaju bilo kakvu primjenu kemijskih pripravaka.

Bio Garden Pužomor – vulkanska zemlja protiv svih vrsta puževa za upotrebu u ekološkoj poljoprovredi

 

Kada je u pitanju suzbijanje puževa na ekološki prihvatljiv način, danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu nabaviti Bio Garden ekološki pripravci koji uspješno suzbijaju sve vrste puževa, a od tih pripravaka izdvajamo pripravak Pužomor. Sastoji od kamene prašine koja se dobiva mljevenjem vulkanskih stijena. Upotrebljava se na način da se tijekom večeri, nakon obilnog zalijevanja, razbaca u traku širine 5 cm oko gredice sa povrćem.

Više informacija o ovom i drugim proizvodima iz Bio Garden programa, saznajte od Agro Podrške na tel. 039 700 000 ili osobno u Sjemenarninim agrocentrima.

 

GARDENKO – prirodno rješenje protiv zemljišnih štetnika

 

Poljoprivredna TV

 

(www.jabuka.tv)