EBRD predstavlja kalkulator uštede energije i novca u BiH

Primjenom energetski efikasnih mjera, građani mogu uštediti novac, povećati udobnost doma i smanjiti zagađenost zraka.

U utorak (5. ožujka) se obilježava Svjetski dan energetske efikasnosti širom svijeta. Klimatske promjene i zagađenost zraka svakodnevno utječu na naše zdravlje i život.

U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u zemljama zapadnog Balkana.

Mjere energetske efikasnosti za cilj imaju smanjiti potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, te povećati komfora i kvalitete života ljudi.

Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštediti novac, kao i smanjiti zagađenost zraka. Primjenom energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima, kao što su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sustavi za grijanje/hlađenje i sustavi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godišnje financijske izdatke za energiju, održati kuću ili stan toplim tijekom zime i uživati i u najvrućim danima.

Energetska efikasnost u BiH

Intenzitet korištenja energije u Bosni i Hercegovini je oko tri puta veći nego u EU. Kuće i stambene zgrade u BiH su uglavnom zastarjele, sustavi grijanja i hlađenja dotrajali, te nije zastupljena izolacija na stambenim objektima. U ukupnom energetskom miksu, stambeni sektor zauzima preko 60% u potrošnji energije, posebno posljednjih 20 godina. Stoga je baš u ovaj sektor neophodno uvesti mjere energetske efikasnosti, jer u njima leži najveći potencijal za uštedu energije i novca.

Primjera radi, implementacijom dvije energetski efikasne mjere – PVC prozori i toplinska izolacija vanjskih zidova, u kući grijane površine od 140m2 moguće je smanjiti potrošnju energije do 36% i uštediti do 1.035 EUR godišnje.

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima BiH da saznaju koliko energije i novca mogu uštediti primjenom pristupačnih visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenost zraka.

EBRD GEFF program

Kreditna linija za zeleno financiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD-a koji osigurava sredstva za povećanje energetske efikasnosti stanova i kuća. Ova kreditna linija namjenjena je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva. Financiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka.

Harbaš za Jabuka.tv: Ulaganje u zelenu ekonomiju je ulaganje u budućnost koje se višestruko isplati

Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uvjete za financiranje bila dostupna svim građanima BiH, EBRD je razvila Tehnološki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Europske unije (EU), Federalnog ministarstva financija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u suradnji sa Tajništvom Energetske zajednice (ECS).

(www.jabuka.tv)