Dvije Ukrajinke optužene za organiziranje lanca prostitucije u Mostaru

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Asmike Zhdanova, zvane ”Asja”, rođena 1961. godine u Armeniji, državljanka Ukrajine, koja se nalazi u pritvoru i Nataliie Nachinkin, rođena 1989. godine, državljanka Ukrajine, koja se također nalazi u pritvoru.

Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje s tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eksploataciju i iskorištavanje.

Optužene se terete za kaznena djela – Organizirana međunarodna trgovina ljudima i Međunarodno navođenje na prostituciju, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je s partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(www.jabuka.tv)