Dvije godine od pogibije Kobea Bryanta i njegove kćeri

Na današnji jdan prije dvije godine u padu helikoptera 50-ak kilometara od Los Angelesa poginuo je Kobe Bryant, zajedno s kćerkom Giannom, pilotom i još šestero obiteljskih prijatelja.

Putovali su u Thousand Oaks na utakmicu Giannine košarkaške ekipe, kojoj je Kobe bio trener, ali zbog guste magle pilot je izgubio orijentaciju i udario u planinu kod Calabasasa.

Bila je to jedna od najbolnijih sportskih tragedija u povijesti jer je život izgubio jedan od najboljih košarkaša svih vremena, i to u mladoj dobi od 41 godine, nepune četiri godine nakon završetka veličanstvene karijere.

Bryant je za Lakerse igrao punih 20 godina i osvojio pet naslova NBA prvaka (2000., 2001., 2002., 2009. i 2010.), dvaput je bio najbolji strijelac lige, dvaput MVP finala i jedanput MVP sezone. Čak 18 puta izabran je na All-Star utakmicu, 11 puta u najbolju, a po dva puta u drugu i treću petorku lige, devet puta u prvu i triput u drugu najbolju obrambenu petorku.

Izvan NBA lige osvojio je dva olimpijska zlata s američkom reprezentacijom (2008. i 2012.), a karijeru je završio s prosjecima od 25.0 koševa, 5.2 skoka i 4.7 asistencija. Ukupno je u NBA ligi postigao 33.643 koša, što ga je dovelo do trećeg mjesta na povijesnoj listi strijelaca, s kojeg ga je u međuvremenu na četvrto potisnuo LeBron James.

Odlaskom iz košarka nisu prestali njegovi uspjesi. Pisao je vrlo dobro prodavane knjige za djecu, imao TV seriju “Detalji” u kojoj je analizirao igru mladih košarkaških zvijezda, a za animirani film “Dear Basketball” baziran na njegovoj istoimenoj pjesmi 2018. je dobio Oscara.

(www.jabuka.tv)