Državni tužitelj osuđen na pet godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je u utorak prvostupanjsku presudu Boži Mihajloviću za produženo kazneno djelo nesavjestan rad u službi. Državni tužitelj osuđen je na pet godina zatvora.

Mihajlovića je optužnica teretila da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužitelja i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine studenog 2006. radila u Tužiteljstvu u BiH.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Županijsko tužiteljstvo Županije Sarajevo. Obrana daktilografkinje tražila je da se njezino ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njezinog imena, jer joj se između ostalog krše prava na obranu. Sutkinja Amela Huskić je odlučila da se njezino ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.

Odbijen je kao neosnovan prijedlog obrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za taj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivnja utvrđuje istovremeno.

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. srpnja 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on se odbio izjasniti o krivnji, nakon čega je Sud konstatirao da krivnju negira, javlja N1.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Tijekom dokaznog postupka, 21. svibnjua 2019. Mihajlović je udaljen je s ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. On je prethodno opominjan, a rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka optužbe.

Nakon dokaznog postupka, 21. svibnja 2019. godine, Tužiteljstvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je obrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka.

U završnoj riječi Tužiteljstvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio vršiti nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužiteljstvu, otuđila 225.762 KM, novac koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Prvobitno su završne riječi trebale biti u ožujku, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem svibnja ove godine.

Suđenje je počelo 11. rujna 2018. godine.

(www.jabuka.tv)