Drijen – Autohtona hercegovačka biljka

drijen
Drijen je listopadni grm visine do 6m, zaobljene i guste krošnje. Može rasti svuda, ali je najviše zastupljen na suhim i sunčanim te kamenitim područjima. Plod je duguljasta koštunica crvene boje, ugodnog kiselkastog okusa.

Drijen ima i veliku hortikulturnu ulogu zbog svog zanimljivog izgleda. Već u kasnu zimu i rano proljeće počinje cvjetati ranije od ostalih biljaka dajući zlatnožute cvjetove. Krajem ljeta i početkom jeseni na mjestu cvjetova nalaze se zreli crveni plodovi, koji imaju i ukrasnu vrijednost. Može se saditi samostalno, u skupinama, kao zaštita od vjetra te za sprječavanje erozije.

U svijetu se trenutno uvelike popularizira upotreba i konzumacija drijena zbog njegovog povoljnog utjecaja na zdravlje i visoke prehrambene vrijednosti. Plodovi drijena se mogu koristiti za jelo u svježem stanju ili u obliku neke od brojnih tradicionalnih prerađevina poput marmelade, pekmeza, kompota, sirupa, voćnih sokova, rakija a može se konzumirati i sušen.

U narodu je poznata izreka zdrav kao drijen, jer je drijen uvijek slovio kao otporan na bolesti i štetnike. Rađa u skromnim agrotehničkim uvjetima, otporan je na sušu te je pogodan za ekološku proizvodnju koja je danas sve popularnija.

Sadnice drijena su dostupne u svim agrocentima Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)