Dramatičan skok zaraženih u HNŽ-u: 54 nova slučaja u poslijepodnevnim satima

Tijekom petka, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano je 116 uzoraka.

Pozitivnih je u HNŽ ukupno 54 i to: 50 iz Stoca, 3 iz Mostara i 1 iz Čitluka, priopćeno je iz Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u HNŽ-u.

Svi zaraženi u Stocu kako se neslužbeno doznaje vežu se uz Pogon za preradu ribe u tom gradu.

S obzirom na evidentno pogoršanu epidemiološku sliku, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i scoijalne skrbi iznova je pozvao građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora.

Krizni stožer apelira i na pridržavanje nedavno donesenih preventivnih mjera, odnosno strogo pridržavanje Zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva broj: 01-33-3223/20 od 29.05.2020. godine, Zapovijedi o izmjenama i dopunama Naredbe broj: 01-33-3223-1/20 od 31.05.2020. godine i Naredbe broj: 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine.

Također, od jedinica lokalne samouprave traži se provedba pojačanog inspekcijskog nadzora svih inspekcija sukladno Zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. U ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se vrši sukladno propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove.

Za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne skrbi, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove. Nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova te su o istom obvezni dostaviti izvješće Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije/kantona najkasnije do 30. lipnja 2020. godine, priopćeno je.

Još pet novih slučajeva koronavirusa u HNŽ-u

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)