Detalji akcije FUP-a: Kriminalci pljačkali tijekom zatvorskog dopusta

Na području Federacije BiH u tijeku je opsežna akcija Federalne uprave policije (FUP) “Orka”, u kojoj je već uhićeno 13 osoba, dok se jedna nalazi u Hrvatskoj.

Akcija je usmjerena protiv kriminalne grupe od 14 članova koji se dovode u vezi s kaznenim djelima organizirani kriminal, razbojstva, teške krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Radi se o višestrukim povratnicima u vršenju kaznenih djela, od ranije poznatim pravosudnim institucijama.

Kako javlja Dnevni Avaz, pojedini se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, ali su ova kaznena djela vršili u vrijeme vanzavodske pogodnosti.

Ova grupa se dovodi u vezu s napadima na benzinske crpke, tržne centre, transporte novca, bankomate unatrag četiri godine.

Oni su, prema prvim procjenama i dokumentiranim slučajevima, stekli blizu milijun KM dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilijunsku štetu, potvrđeno je iz FUP-a za Avaz.

Riječ je većinom o kriminalcima koji su pljačkali tržne centre “Bingo” i “Mercator”, pretežito na području Sarajeva i Hercegovine.

Tijekom pljačkanja kriminalci su bili maskirani i naoružani dugim cijevima, pištoljima i koristili su podesni alat.

Tijekom pljačke bankomata u ložište su upumpavali plin.

Najveća akcija FUP-a ove godine: Pretresi i uhićenja u Mostaru, Čitluku i Kupresu

(www.jabuka.tv)