Čuvanje gomolja krumpira tijekom zime

Pravilno skladištenje i čuvanje gomolja krumpira je vrlo bitna mjera kojom smanjujemo gubitke uskladištenoga krumpira. Sprječavanje klijanja konzumnog krumpira uglavnom se provodilo tretiranjem – prašenjem gomolja kemijskim pripravcima. S obzirom na to da takvi pripravci uskoro neće biti više na tržištu, čuvanje gomolja krumpira postaje sve zahtjevniji posao.

Krumpir je povrtna vrsta koja se često nalazi na našim jelovnicima i koristi se tijekom cijele godine. Početkom ljeta konzumira se „mladi krumpir“, ali isto tako dobar dio tog krumpira se ostavlja i za zimu. Rane sorte treba iskoristiti što prije, a tijekom zime koristiti kasne sorte koje se mogu kvalitetno čuvati i koje su manje podložne klijanju.

Rudolph: Kulinarska sorta, najbolja za čuvanje i zimnicu.

Pravilno skladištenje

Dakle, krumpir za jelo treba pravilno uskladištiti, na temperaturu od 4 – 5 °C. To se može postići samo u odgovarajućim hladionicima s automatskom ventilacijom. Većini je naših proizvođača takav prostor nemoguće osigurati, pa se krumpir obično skladišti u podrumima, na tavanima, u raznoraznim spremištima i trapovima, tj. tamo gdje nipošto ne vladaju optimalni uvjeti temperature i vlage. Do sada su se, uglavnom, koristili različiti kemijski pripravci koji sprječavaju klijanje krumpira. Tih pripravaka više neće biti na tržištu i čuvanje gomolja krumpira bit će veoma zahtjevan posao.

Savjetnik za hobiste

Prostor za skladištenje mora biti dobro ventiliran, tj. da je svakih 10 dana moguće dobro prozračiti skladišni prostor. Dnevna svjetlost, kao i rasvjeta nisu poželjni kod dužeg čuvanja krumpira. Temperatura skladišnog prostora ne smije prelaziti preko 12 °C. Skladišni prostor treba biti uvijek zatvoren, da ne bi došlo do ulaska štetnika koji prave velik problem na gomoljima krumpira.

Izbor sorte – vrlo bitan

Da bi se smanjili gubici koji nastaju čuvanjem gomolja u skladištima, izbor sorte je veoma bitan. Za dulje skladištenje treba birati kasne sorte koje imaju veći sadržaj suhe tvari. Sorta Rudolph i Kuroda su jedne od zahvalnijih sorti za čuvanje. Rane sorte krumpira nisu pogodne za dulje skladištenje i njih svakako treba iskoristiti do početka zime.

(www.jabuka.tv)