Čista voda u bazenu i bezbrižno ljeto!

Voda je svugdje oko nas i bez vode život je nezamisliv, ali često zaboravljamo činjenicu da se i u vodi odvija život.

U ovom tekstu govorimo o vodi u vašim bazenima i o životu u bazenskoj vodi. Nakon što bazen napunite vodom, ona je kristalno čista i pravo pitanje je kako zadržati njezinu čistoću i svježinu duže razdoblje.

Voda je savršeno mjesto za razvoj različitih mikroorganizama i bakterija te taloženje lišća, trave, insekata i ostalih nečistoća. Kupači u vodu unose također različite mikroorganizme, znoj, razne prljavštine itd.

Ako se temperatura vode podigne iznad 26 stupnjeva, “život” mikroorganizama postaje vrlo buran te se dodatno razmnožavaju. Uz sve to i pH vode najčešće raste, što dodatno pogoduje razvoju mikroorganizama. Održavanje vode ponekad je vrlo teško, čak i uz činjenicu da danas većina bazena ima filtere i bazenske robote za čišćenje.

Zbog toga je razrađen cijeli sustav tretmana bazenske vode s različitim kemijskim sredstvima i uređajima, koje ćemo ovdje opisati u osnovnim crtama. Pri tome je najvažnija pH vrijednost vode, a tek nakon toga slijedi dezinfekcija bazenske vode.

PH vrijednost vode

Optimalna pH vrijednost vode u bazenima je 7,4, jer je to vrijednost pH u ljudskim očima i sluznici. Pri toj vrijednosti, također, dezinfekcija klorom je dobra.

Niža vrijednost pH daje agresivnu vodu koja oštećuje mehaničke komponente bazena, nadražaj očiju i sluznice, oštećuje bazenske unutarnje zidove.

Viša vrijednost pH daje lošiju dezinfekcija klorom, iritaciju kože, taloženje kreča, oblačnost vode.

Postoje različita sredstva za dezinfekciju bazenske vode, ali je klor još uvijek najučinkovitiji, što ne znači da se ostala sredstva ne mogu uspješno koristiti uz dosljedno pridržavanje uputa.

Svim ovim sredstvima zajedničko je da uništavaju mikroorganizme koji se nalaze u vodi te se tako voda održava bakteriološki ispravnom.

Dezinfekcija vode

Dezinfekcija vode može se uspješno vršiti kemijskim sredstvima. Tablete klora služe za dezinfekciju vode u bazenu. Topive tablete pospješuju rast klora u bazenu i osiguravaju zaštitu od bakterija, virusa i gljivica u bazenu.

Osnovni preduvjet za bilo kakvu uspješnu dezinfekciju je pH vrijednost vode koja mora biti između 7,0 i 7,6. U novije vrijeme dostupni su i papirići na kojima možete očitavati PH vrijednost vode.

Bez obzira na koji način ćete vršiti dezinfekciju bazenske vode, kod prvog punjenja bazena obavezan je tzv. šok tretman vode povećanom količinom otopine klor granulata.

Širok asortiman kemijskih preparata za održavanje bazenske vode možete kupiti u poslovnicama Chemo-Commercea u Privalju, Širokom Brijegu ili Mostaru gdje ćete dobiti najbolje savjete za kristalno čistu vodu i osigurati bezbrižno ljeto u vlastitom bazenu.

Više možete pronaći na web stranici Chemo-Commerca.

*Sponzorirani članak