Brončana božica iz Sovića na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovito izdanje poštanskih maraka ”Arheološko blago 2021.” s motivom minijaturne brončane figurice ilirske božice.

Ovaj vrijedni nalaz iz vremena Ilira slučajno je pronađen krajem 19. stoljeća u mjestu Sovići (Goranci) nedaleko od Mostara, a pretpostavlja se da je nastao tri stoljeća prije Krista.

Brončana božica izduženog tijela, slomljenih nogu i jedne ruke ima perforirane grudi i lijevom rukom prekriva intimni dio tijela. Arheolog Borivoj Čović figuricu objašnjava kao predstavu kultne božice, koja je najvjerojatnije uvezena na delmatsko područje. Rustična izvedba, naglašena asimetričnost i redukcija ukazuju na mogućnost izvornog likovnog izričaja, a može se pretpostaviti da statua predstavlja autohtonu inačicu božice Venere pudice.

Figurica je izložena u stalnom postavu prapovijesne zbirke Muzeja Franjevačkog samostana svetoga Ante Padovanskog na Humcu, najstarijeg muzeja u BiH koji je osnovan 1884. godine. Zabilježeno je da je brončanu figuricu muzeju poklonio fra Andrija Nuić 13. studenog 1891. godine. Njezina replika je izložena u stalnom postavu Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici kod Gruda.

Autorica likovnog rješenja je Ana Pavlović, a marke se u poštanskom prometu koriste od 12. svibnja 2021. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

*Sponzorirani članak