Branko Jurić izručen BiH zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnjaka

Dvadesetčetverogodišnji Branko Jurić, koji je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog zlostavljanja, mučenja i brutalnog premlaćivanja Bogdana Rakića iz Teslića, izručen je Bosni i Hercegovini nakon što je bio u bijegu devet mjeseci.

Jurić je uhićen u Njemačkoj po Interpolovoj tjeralici koja je raspisana u ožujku ove godine te je izručen zrakoplovom. U Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo preuzela ga je Sudska policija RS-a, koja ga je odmah provela u KPZ Banja Luka.

Osnovni sud u Tesliću izdao je naredbu o raspisivanju tjeralice 27. veljače jer se Jurić nije odazvao pozivu suda na izdržavanje kazne zatvora.

U prvostupanjskom postupku Admir Jašarević i Branko Jurić su 4. rujna prošle godine, u Osnovnom sudu u Tesliću, osuđeni na po dvije godine i osam mjeseci zatvora. Okružni sud u Doboju pravomoćno ih je osudio na po četiri godine i šest mjeseci zatvora za zlostavljanje, mučenje i brutalno premlaćivanje Rakića, javlja Klix.ba.

Podsjećamo, prema prethodnom dogovoru, a s ciljem zastrašivanja Rakića, Fiat Puntom, kojim je upravljao S. A., Jašarević i Jurić su odvezli Bogdana na planinu Borja. Tijekom vožnje su ga pitali “što si nas drukao policiji”. Po dolasku na Borje, optuženi je rekao vozaču da zaustavi i ugasi vozilo, ostavi upaljena kratka svjetla te da ostane u autu. Jedan od optuženih udario je Rakića u grudni koš, nakon čega se on prevrnuo nekoliko metara nazad.

Kako se navodi u optužnici, na njihovo naređenje da dođe do njih, Bogdan je došao, nakon čega ga udaraju nogama. Jedan od osuđenih je izvadio škare iz jakne te su mu počeli naizmjenično rezati kosu, bradu i trepavice na lijevom očnom kapku. Rakić pada, otežano diše, dok mu krv ide iz usta i iz nosa, ali se tortura ne završava. Naredili su mu da se skine gol. Nešto kasnije naređuju mu da se odjene, a dok se Bogdan odijevao, dobio je novo naređenje – da gaćama obriše krv iz nosa i usta.

Osuđeni tada iz vozila vadi sajlu i njom veže Rakića za drvo, a pošto se Bogdan žalio da otežano diše, odvezao ga je, ali iživljavanje ne prestaje. Naredili su mu da se baci unazad niz liticu u šumi, na šta ih je on molio da to ne radi, ali se na kraju ipak morao baciti.

Zatim ga jedan od njih pita je li žedan, a kada je rekao da jeste, naređuju mu da pije urin, govoreći mu “evo ti, pij”. Nakon što je popio urin, nastavljaju ga mlatiti, a zatim mu naređuju da sjedne u vozilo, nazad, iza suvozača, te kreću prema Tesliću.

Ostavljen je pred kućnim vratima.

Slučaj su prijavili uposlenici Doma zdravlja Teslić nakon što je tada 18-godišnjeg Bogdana majka dovela s teškim tjelesnim ozljedama i bez svijesti. Pao je u komu i proveo u bolnici duže vrijeme na liječenju.

Teslić: Srednjoškolca pretukli, zavezali za auto i vukli po asfaltu

(www.jabuka.tv)