Dan neovisnosti BiH: Službeno ga obilježava 51 % države

U ponedjeljak, 1. ožujka, obilježava se Dan neovisnosti BiH odnosno 29. godišnjica referenduma o neovisnosti, koji se održao 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavi rat.

Punoljetni građani tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasovali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine glasovalo je 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za neovisnost. Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujka proglašava Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsjednik tadašnjeg Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvavog rata i točno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate Referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Skupština BiH 28. veljače 1995. godine donijela odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Dan neovisnosti u BiH se nejednako doživljava baš kao i ravnopravnost za koju su građani glasovali na referendumskom odlučivanju.

Dan neovisnosti neradni je dan u Federaciji BiH dok se u Republici Srpskoj ovaj praznik ne obilježava.

Dodik: Neću provoditi odluku Ustavnog suda, neka šalju tužitelje na mene

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Uhljebe slave sve po redu, a obični smrtnici nemaju odmor, nemaju pravo na bolovanje osim u slučaju totalnog kolapsa, tj ako zamantaš isprid gazde, a onda su već nepozeljan kao radna snaga

  • Nemojte manitati…….Od tih 51% odbijte 50 posto. I to je to. Tih 50% su Hrvati koji su 1991. listom glasovali za neovisnu BiH (bez njih bi referendum propao), ali poslije toga muslimani su im zabili nož u leđa, pa sebi uzeli ulogu “temeljnog” naroda, a Hrvate stavili u položaj ukrasa. Zato – borimo se za Treći entitet.

  • I sta sad to nesto pohvalno? Kakva je da je, svi zivimo u njoj, glasalo se za neovisnost BiH, a danas se nista ne postuje? Dobro, evo rekao bih u redu, gonite nekakav inat navodni, a sto onda nista ne obiljezavate? Imate li dan neovisnosti RH, HR-HB? Dakle ovo je obicna samovolja gazda i gazdica i nista drugo, nikakav inat, nikakve gluposti, takvi nista ne obiljezavaju kao praznik osim izrabljivanja radnika i zakidanja radnika za prava na odmor i drzavne praznike. Toliko o danu neovisnosti.

  • Ovo je država za lopove. Nitko nizašto ne odgovara. Privatnicima to koriste u sprezi sa ljudima iz politike. Tako da je to sve jedan šljam kaljuža iz koje se teško izvući.

  • SRETAN DAN ČEGA ???
    Jedna država, 2 entiteta, 1 distrikt, 3 predsjednika, 10 kantona, 14 vlada, 183 ministarstva, 196 političkih partija, 50 boračkih udruženja, 13 sindikata, 2 policije, 3 akademije nauka, 2 penziona fonda, 3 obrazovna sistema, 3 telekoma, 3 elektroprivrede, 550 000 nezaposlenih, 630 000 penzionera, 450 000 raseljenih, 75% siromašnih, 65 000 državnih uposlenika i neutvrđen broj lopova… Još nešto da napomenem! Bošnjaka nije bilo 92-ge kada je bilo glasovanje.

    • Što se tiče naziva “Bošnjak” tu im pljačku nećemo dozvolit. Bošnjak je Hrvat iz okoline rijeke Bosne, uvijek bilo i tako će i ostat. Isto tako su postojali Neretljak, Posavac, Ramljak itd.

  • BiH nije država. Republika Srpska je blizu da bude država. Hrvati su kao muhe bez glave, ne znaju što hoće. Hrvati nemaju rukovodstvo. Muslimani hoće džamahiriju. Za sada je imaju na potezu Sarajevo – zenica – Tuzla, ali to im je malo. Htjeli bi na more. Do nas je hoće li ili neće doći do Neuma. Sejdo Komšić se šepuri u Stocu, muslići stavljaju parole s podrškom Duduku. To je takozvana politika malih koraka. Nije taj transparent trebao stajati tri dana prije nego ga netko razbio. A Sejdo je stao i baljuzgao prijetnje u hrvatskom Stocu, a opet nitko ništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.