Bogatstvo vitamina u vašem vrtu | Jabuka.tv

Bogatstvo vitamina u vašem vrtu

Kumkvat je manje zimzeleno stablo ili grm. Bogat vitaminima i slatkastog okusa koji podsjeća na minijaturne naranče. Jednostavno se uzgaja, ističe se svojom dekorativnošću, ali i nutritivnom kvalitetom plodova. Od ostalih se citrusa razlikuje po tome što se jede s korom.

Zbog svog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova popularan je kao ukrasno drvo. Može se uzgajati na otvorenim i zatvorenim prostorima.

Kumkvat se ističe sitnim, žućkastonarančastim plodovima glatke kore. Meso ploda također je žućkastonarančaste boje, jaka mirisa i blago gorkog okusa. Ali zbog specifično ugodnoga okusa plod je vrlo cijenjen i jede se zajedno s korom.

Kumkvat Fortunella Margarita– Prava vrijednost ovog agruma su njegovi atraktivni maleni plodovi koji su bogata riznica važnih nutritivnih tvari.

Otporan je na niske temperature ( do -10°C), te može podnijeti i mraz.  Najbolje uspijeva na osunčanom mjestu, ali može tolerirati i polusjenu. Može rasti na različitim tipovima tala, ali trebaju biti dobre drenaže. Kumkvatu je potrebno osigurati redovito zalijevanje. Supstrat ne smije biti prevlažan.

Cvatnja je krajem proljeća do ranog ljeta. Samooplodna je biljna vrsta, pa je dovoljna samo jedna sadnica za stvaranje plodova.

Kumkvat kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A,C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg utjecaja slobodnih radikala. Više o citrusima možete pročitati u nastavku:

Sve navedene sorte citrusa potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)