BMW i 30 godina M-kabrioleta

BMW ovih dana slavi puna tri desetljeća najboljeg načina za pokušaj anuliranja krize srednjih godina, nasilan gubitak kose i upalu sinusa. I sve to s M-značkom. Da…BMW slavi cijela tri desetljeća M-kabrioleta i to je u svakom slučaju za svaku pohvalu.

Na ovo nas čudo BMW želi podsjetiti.

Naime, prije više od 30 godina na cestu je stigao BMW M3 generacije E30 i time postavio standarde s kojima se neki proizvođači automobila i dan-danas hrvaju. Cestovna raketa s budžetom skoro je instantno osvojila srca ne samo BMW-entuzijasta, već i ostatak zaljubljenika u svijet automobila. Baziran na sveopće poznatoj „kockici“, ovaj je E30 bio isti koliko i različit u odnosu na nju. Sjajan motor, reski zvuk i hvatanje s podlogom nalik nekom trkaćem automobilu u svakom su slučaju iz godine u godinu oko sebe okupljali sve više zaljubljenika i entuzijasta. No nekima sve to nije bilo dovoljno, pa je BMW 1988. godine na tržište izbacio i topless-verziju M3-ke.

U današnje vrijeme, te u moru svega i svačega BMW malo pomalo gubi neke niti svog postojanja. Ponuda se doslovce davi s brojkama i slovima, dok SUV-modeli preuzimaju glavnu riječ ovog slavnog bavarskog proizvođača automobila. Čak ni oznake na karoserijama više nemaju veze s vezom, a M-ideologija je prešla iz domene utrkivanja u ono koja podrazumijeva nemilo trošenje novaca na stavke opreme koje počinju s tim slovom. Naravno da BMW i dalje proizvodi nekolicinu itekako interesantnih automobila u sklopu kojih performanse vode glavnu riječ, ali realno gledano, BMW već odavno nije ono što je bio. Što zbog svojih kupaca i klijentele, što zbog trendova koji iz pravih vozačkih automobila rade nepoželjne dinosaure koje je zajedno s ljudskim navikama pregazilo i vrijeme.

Danas, tj. trideset godina nakon inicijalnog predstavljanja M3-ke bez krova svijetu, BMW u javnost izlazi s jednom pokretnom proslavom koja povezuje današnje vrijeme s onim nekadašnjim vremenima. Ukratko, riječ je o topless-verziji modela M4, koji uz nekoliko stavki opreme u Ženevu (tj. na službeno predstavljanje svijetu) dolazi i sa sufiksom „Edition 30 Jahre“.

Nastavno na već nekoliko godina postojanja modela M4, BMW u sklopu ovog topless-M4 donosi osvježenje i „posebnu“ inačicu tog već opće poznatog i sveopće prihvaćenog modela. Baza je u pravilu ista i podrazumijeva dvoja vrata i pomični krov. Ali BMW M4 Edition 30 Jahre  dolazi i serijski s „Competition“ paketom, koji je do sada kupcima ovog modela u bilo kojoj karoserijskoj izvedbi bio dostupan tek uz doplatu. Dakle, Edition 30 Jahre dolazi s već poznatim trolitrenim motorom u kombinaciji sa šest cilindara i dva Turbo-punjača. Snaga iznosi točno 450 konja, pa je riječ o svemu, samo ne o sporom automobilu.

No to smo ionako već znali. Ono što pak neki možda nisu znali svodi se na nekolicinu stavki poput Active M diferencijala i M-Sport aktivnim (i sportskim) ispušnim sustavom. Sve ostalo što se pod poklopcem motora i u sklopu podvozja ovog automobila nalazi manje je ili više poznato već odavno.

Izvana skoro pa i nema novih dodataka. Nema novih branika, redizajniranih difuzora i ostalih optičkih dodataka s kakvima neki drugi proizvođači automobila u sklopu „limitiranih“, „specijalnih“ i na neki način „posebnih“ verzija svojih modela izlaze na scenu. BMW M4 Cabriolet Edition 30 Jahre na scenu dolazi s tek nekoliko detalja koji vizualno nude distinkciju u odnosu na „običan“ M4 bez krova. A dotičnih detalja je stvarno malo… Za početak, tu su tek dvije nove boje, odnosno Macao Blue i Mandarin II Uni. Sredine u pravilu nema, dok kraj ove mini-liste posebnosti označavaju 20-inčni kotači izvedeni u Mat-sivoj boji.

Ovisno o boji eksterijera, interijer varira s obojenjem pojedinih komponenata i detalja. U toj maniri onaj žuti M4 dolazi sa sjedalima izrađenim od Merino-kože, te s kontrastnim šavovima na kožnim elementima. Uz to su prisutni novi tepisi s „Edition 30 Jahre“ logotipima, te nekoliko pločica koje označavaju istu stvar. No sve ostalo je manje-više poznato svima koji su ikada zavirili u konfigurator na BMW-ovim službenim internetskim stranicama. Dakle, realno gledano, ova je „limitirana“ serija BMW-ove topless-M4-ke zapravo tek mali pomak u nekom za mnoge od nas nepoznatom smjeru.

Naime, ovakvih „limitiranih“ serija modela u današnje vrijeme na tržištu ima poput piljevine. I svaka se od njih odlikuje tek pokojom stavkom opreme viška, te s hrpetinom floskula u sklopu kojih se očajnički svijetu pokušavaju objasniti „posebnosti“. Stoga ovaj BMW u svojoj srži nije ništa posebno, već samo reciklaža onoga što već i vrapci na granama znaju. Mislim, M3 i M4 stvarno jesu automobili od kojih su za neke od nas satkani oni najmokriji snovi. Stoga je lijepo od BMW-a da su s ovom „posebnom“ izvedenicom modela M4 bez krova odlučili podsjetiti na onaj koji je prije 30 godina u sklopu ultra-male serije oplemenio svijet automobila. No ovaj se potonji s „M3-kockom“ bez krova ne može ni približno usporediti – ma koliko “ultra-ekstra-fensi-šmensi” ili aktualan bio. I zato je ovaj M4 Cabriolet sam po sebi možda nazivno i poseban, ali usprkos navedenim stavkama opreme ispada tek bljedunjavim podsjetnikom na ono što je BMW nekada bio.

Sve ostalo su priče…

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Žepče dočekalo biciklisitičku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar

[gallery ids="683049,683046,683051,683047,683050,683048"] Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar stigla je na pola puta, točnije općinu…

18 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Više 100 natjecatelja trčalo kultnim Velikim stepenicama u Mostaru

[gallery ids="683039,683035,683040,683036,683033,683034,683042,683043,683038,683037"] Više od stotinu natjecatelja trčalo je preko 112 stepenica na drugom izdanju jedinstvene…

54 minute prije
  • Nogomet
  • Sport

Igman gurnuo Tuzlu City prema nižem rangu

[gallery ids="683027,683028,683030,683029"] Nogometaša Igmana iz Konjica pobijedili su Tuzlu City s 2:1 u derbiju začelja…

1 sat prije
  • Magazin
  • Showbiz

Petar Grašo i Hana očekuju drugo dijete

Lijepe vijesti stižu iz obitelji Grašo! Naime, glazbenici Petar Grašo i Hana Huljić Grašo postat…

2 sata prije
  • Vijesti

Agencija za bankarstvo FBiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) upozorila je na pojavu lažnih dokumenata koji se navodno…

2 sata prije
  • Tehnologija

WhatsApp radi na mogućnosti koju su mnogi iščekivali

WhatsApp radi na značajki koja će omogućiti korisnicima da zovu ljude unutar aplikacije bez spremanja…

3 sata prije