Žepče dočekalo biciklisitičku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar

Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar stigla je na pola puta, točnije općinu Žepče gdje ih je u ponedjeljak dočekao načelnik Mato Zovko.

Još jedan dan karavanu je pratilo lijepo vrijeme, gdje su biciklirajući kroz drugu etapu dugu 100 km upoznavali kulturne, povijesne i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Bitno je kazati kako se cijelom dužinom rute od Kiseljaka do Žepča za sigurnost karavane brinuli djelatnici MUP-a kojim se organizatori karavane ovim putem i zahvaljuju na profesionalno odrađenom poslu.

U središtu grada karavanu je dočekao općinski načelnik Mato Zovko zajedno sa predstavnicima biciklističkog kluba ”Pedala”, gdje zajedno odali počast stradalim braniteljima ispred središnjeg spomen obilježja u Žepču. Nakon ceremonijalnog dijela polaganja vijenca i paljenja svijeća, biciklisti su načelniku Zovki uručili poklone iz Hercegovine te napravili zajedničku fotografiju na Trgu branitelja.

Meni je čast da mogu dočekati naše bicikliste u karavani prijateljstva, koja je ujedno i karavana sjećanja na poginule u Vukovaru i Borovu Selu. U karavani su kao domaćini uključeni i općine Kiseljak, Žepče, Orašje, Županja i Vukovar i to je ono najmanje što mi možemo učiniti za sve poginule koji su dali svoje živote u BiH i Hrvatskoj, da im na taj način zahvalimo i poručimo da nisu zaboravljeni i da će se karavana u njihovu čast i dalje nastaviti. Općina Žepče će uvijek biti domaćin karavani, jer to je ono najmanje što možemo učiniti za njih.

Drago mi je da imamo i svoje predstavnike u karavani, Ivana Širića i Peru Zekića koji će s karavanom u utorak krenuti iz Žepča prema Vukovaru, i žao mi je što je naš Franjo Šupuković ozlijeđen, jer da nije, siguran sam da bi i on bio u karavani. Hvala Toniju Zoriću i hvala Udruzi HerzegovinaBike što prepliću ovu nit prijateljstva između gradova Mostara i Vukovara koji će i ove godine, još jednom biti povezani neraskidivom vezom i to ne samo Mostara i Vukovara, već i svih onih općina i gradova kroz koje prolazi karavana, kazao je općinski načelnik Mato Zovko.

Nakon kraćeg zadržavanja u gradu, biciklisti su posjetili i spomen obilježje žrtvama rata u Kiseljaku gdje su također zapalili svijeće i položili cvijeće u spomen na sve žrtve rata, a posebno na trinaestogodišnju djevojčicu Ivanu Širić po kojoj etapa od Kiseljaka do Žepča nosi ime ”Memorijal Ivane Širić”.

Današnja etapa od Kiseljaka do Žepča bila je duga stotinjak kilometara, a karavanu je i danas cijelo vrijeme pratilo sunce i lijepo vrijeme. To su iskoristili te usput posjetili i Stari grad Vranduk kod Zenice.

Danas smo imali relativno laganu etapu, te smo uživali u bicikliranju i odmarali se pred sutrašnji dan gdje nas do Županje čeka 130 km. Ovim putem se želim zahvaliti prije svega svim sudionicima na dostojanstvenoj vožnji i uspješno odvoženoj i drugoj etapi, a zatim i općini Žepče koja je na čelu sa svojim načelnikom Matom još jednom dočekala karavanu i pokazala se kao izvrstan domaćin. Uvijek volimo posjetiti Žepče i naše prijatelje, a danas kada smo tu, naša srca su puna, kazao je Toni Zorić.

Inače, u karavani prijateljstva ove godine sudjeluje tridesetak biciklista, a među njima su i četiri žene. Najstariji sudionik karavane je šezdesetogodišnji Josip Malinar iz Slavnoskog Broda, dok je najmlađi devetnaestogodišnji Tibor Smoljan iz Mostara koji danas u Žepču slavi i rođendan.

Karavana u utorak nastavlja put, a iduće odredište je Orašje, odnosno Županja, koja je od Žepča udaljena oko 130 kilometara.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svim sponzorima i prijateljima Biciklističke karavane Mostar-Vukovar, na potpori i očuvanju prijateljstva između gradova i općina kroz koje karavana prolazi.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Penava otkrio imena DP-ovih ministara

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava objavio da će tri resora koja je dobila njihova…

2 minute prije
  • Vijesti

Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Narod je u strahu od rata

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u srijedu je u New Yorku na sjednici Vijeća…

36 minuta prije
  • Magazin
  • Showbiz

Schumacherovi satovi prodani za više od tri milijuna eura

Obitelj Michaela Schumachera (55) zaradila je više od tri milijuna švicarskih franaka (3,06 miljuna eura)…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Tri bivša premijerligaša nisu dobila licencu ni za federalnu ligu

Sjednica Prvostupanjskog povjerenstva za licenciranje kluba Prve lige FBiH održana je u srijedu u prostorijama…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Humane zvijezde Hrvatske i BiH napravit će nogometni spektakl

Veliki broj bivših nogometaša i osoba s javne scene iz Hrvatske i BiH u četvrtak…

2 sata prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Široki Brijeg: Pogledajte kako su maturanti proslavili zadnji dan nastave

Maturanti 51. generacije Srednje strukovne škole Široki Brijeg u srijedu su obilježili posljednji dan nastave…

2 sata prije