Bezdimne alternative – pozitivan korak prema kvalitetnijem životu pušača

Svjesni smo svi da je pušenje izuzetno loše, ali za mnoge pušače ostavljanje cigareta može biti izuzetno izazovan korak.

Ipak, za sve odrasle pušače koji žele da smanje štetnost ali nisu spremni da odmah ostave duhan i nikotin, postoji „srednje rješenje“bezdimne alternative cigaretama koje bi mogle predstavljati pozitivan korak prema kvalitetnijem životu svih pušača.

Znanost je jasna: brojne materije u duhanskom dimu, a ne nikotin, čine cigarete tako štetnima. Duhanski dim sadrži više od šest tisuća materija od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno po zdravlje. S druge strane, nikotin je razlog zbog kojeg ljudi puše i njegova glavna krivica je to što izaziva ovisnost.

Pojava inovativnih, naučno utemeljenih i odgovorno komercijaliziranih bezdimnih alternativa pušenju cigareta pruža mogućnost osobama koje se ne žele odreći duhana i nikotina da naprave bolji izbor za svoje zdravlje.

Uređaji koji zagrijavaju duhan oslobađaju nikotin, kao i cigarete, no za razliku od cigareta, ne sagorijevaju duhan, već ga zagrijavaju na nižoj temperaturi, bez stvaranja duhanskog dima. Nude poznat osjećaj, ali bez katrana i drugih štetnih tvari koji se nalaze u duhanskom dimu.

Predvodnik kategorije bezdimnih alternativa koji je dostupan i na tržištu BiH je IQOS – uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan. Njegovim korištenjem ne oslobađa se duhanski dim, vatra ni pepeo. Dakle, nema više zadimljenih prostorija, neugodnog mirisa duhanskog dima na koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu, što je važan higijenski benefit.

Budući da ne emitira duhanski dim, ovaj uređaj se može koristiti u zatvorenim prostorijama i ne dovodi do pasivnog pušenja, zbog čega predstavlja bolju alternativu i za ljude koji se nalaze u blizini pušača.

Iako ga mnogi poistovjećuju s e-cigaretom, IQOS spada u drugu kategoriju boljih alternativa – uređaje koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju pravi duhan, dok su elektronske cigarete koje zagrijavaju e-tečnost kategorija za sebe.

IQOS je uređaj koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kategorizirala kao proizvod modificiranog rizika i zaključila da je izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim tvarima prilikom korištenja značajno smanjena u odnosu na upotrebu cigareta.

*Važno je naglasiti da iako jeste bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, IQOS nije bez rizika za Vas i ljude u Vašoj okolini jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

*Sponzorirani članak