Bašić i Stipić negirali krivnju i ponudili visoko jamstvo

Nakon što su Milenko Bašić, vlasnik posuške tvrtke Lager, i njegov izvršni direktor Dragan Stipić pred USKOK-ovim istražiteljima negirali su nezakonitosti u aferi ”Vjetroelektrane”, njihovi branitelji su zatražili ukidanje istražnog zatvora o čemu će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti u srijedu.

Bašić je iznio opširnu obranu i predao tužiteljstvu dokumente za koje smatra da su dokaz kako nije ništa radio nezakonito. Zatražili smo ukidanje istražnog zatvora i ponudili visoko jamstvo, kazala je Bašićeva braniteljica Jadranka Sloković koja nije precizirala iznos jamstva.

Sloković je dodala kako ne zna na koji su način Bašić i Stipić ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u kojoj su bili do prošle srijede kada su se sami javili u istražni zatvor u Remetincu. Nije isključeno da su njih dvojica već bili neko vrijeme u Hrvatskoj, nadodala je.

Bašićeva odvjetnica je istaknula da je njezin branjenik pred USKOK-ovim istražiteljima govorio o državnoj administraciji koja je ozbiljno priječila projekt vjetroelektrana zbog čega je namjeravao o svemu obavijestiti tužiteljstvo, premijera i Vladu RH. Ukoliko dođe do optužnice, obrana će sve te ljude morati pozvati kao svjedoke, zaključila je Sloković.

Kao svjedoci u ovom postupku ranije su, među ostalima, ispitani zamjenica predstojnika premijerovog ureda Tena Mišetić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. USKOK sumnja da je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac kod Mišetić i Vučković intervenirala za Bašića i Stipića koji su joj navodno nudili 45.000 eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić u Remetincu, MUP ne zna kako su prešli granicu

Odvjetnica Laura Valković, koja zastupa Dragana Stipića, potvrdila je da je njezin branjenik iznio detaljnu obranu te da je predao dokumentaciju kojom demantira kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Bašić i Stipić su sada jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu sredi državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

(Hina)