Banožić: Zbog interesa određenih društveno-političkih lobija Široki Brijeg godinama stagnira u razvoju | Jabuka.tv

Banožić: Zbog interesa određenih društveno-političkih lobija Široki Brijeg godinama stagnira u razvoju

Gdje su milijuni za strateške projekte u Širokom Brijegu? Pitaju se iz GO HDZ 1990 Široki Brijeg u priopćenju kojega potpisuje nositeljica liste za predstojeće lokalne izbore Antonija Banožić.

Drage Širokobriježanke i Širokobriježani ovo izborno vrijeme je odličan trenutak da malo zastanemo, okrenemo se oko sebe, prošetamo našim Širokim Brijegom i proanaliziramo što se nabolje promijenilo. Nismo pesimisti, ali teško je pronaći pozitivne promjene. Toliko toga nam je obećano, a gotovo ništa ispunjeno.

I opet nam ponovno obećavaju ono isto kao prije 4, 8, 12 pa i 16 godina ranije. U biti agende političke kampanje aktualne političke vlasti su godinama iste, samo mijenjaju godine na programima. Kako ne bi ispalo da se poput njih bavimo populizmom krenimo na činjenice.

Naime, ključni dokument razvoja Širokog Brijega je usvojena Strategija razvitka za period 2017.-2026. godina. U tom dokumentu je detaljan plan svih sektora, kao i Provedbeno-operativni plan strateških projekata za prve tri godine (2017., 2018. i 2019. godina) sa detaljno utvrđenim financijskim ulaganjima. Od 50 predviđenih projekata za prve tri godine aktualna vlast se nije udostojila provesti niti petinu, a na neke kapitalne projekte Široki Brijeg čeka 15 godina. 

 1. Još 2006. godine obećali su nam izgrađenu kanalizaciju i pročistač otpadnih voda;
 2. Kroz Strategiju razvitka Grada obećali su nam do 2020. izgrađen kružni tok na Lisama;
 3. Kroz Strategiju razvitka Grada obećali su nam do 2020. godine novoizgrađenu tržnicu lokalnih proizvoda;
 4. Kroz Strategiju razvitka Grada obećali su nam do 2020. godine povećana ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju;
 5. Kroz Strategiju razvitka Grada obećali su nam do 2020. godine razvijeno 5 novih turističkih sadržaja i povećan broj noćenja za 15 posto;
 6. Izgrađen novi srednjoškolski centar u krugu Duhanske stanice;
 7. Poboljšane uvjete života u ruralnim područjima;
 8. Izgrađenu prometnicu Trn-Belušine-Mokro;
 9. Uređene lokalne ceste;
 10. Poboljšano stanje zaštite voda, a otpadnim vodama iz Industrijske zone u Knešpolju uništili su Crnašnicu;
 11. Uređenje centralnog gradskog područja;
 12. Uređenje ostalih javnih površina;
 13. Treću traku od Kočerina do Vranića u dužini od 4,8 km;
 14. U krugu Duhanake stanice polivalentne sadržaje poput muzeja, ribarnice, podzemnih garaža, sportske dvorane i poslovnog inkubatora itd., itd.

Za sve ove navedene projekte od kojih 90 posto nije niti započeto, u periodu 2017.-2020. godina Grad Široki Brijeg je trebao godišnje prosječno ulagati 3,70 milijuna KM vlastitih sredstava. U navedene projekte opisane kroz Plan provedbe strateških projekata i mjera za period 2017.-2020. godina taj novac sigurno nije uložen.

No, transparentnost je svakako glavna boljka aktualne političke vlasti, koju je detaljno razotkrilo financijsko revizorsko izvješće. Analizom svega navedenog neizostavno je pitanje zašto nas aktualna politička vlast obmanjuje i laže? Zašto nam godinama podastiru isti predizborni program? Pa zar oni misle da mi nismo sposobni prošetati ovim gradom i vidjeti na što sliči središte grada, ulazi u grad, prostor Duhanske stanice i kompletno stanje komunalne infrastrukture? Zar oni misle da mi ne znamo kako se dodjeljuju zemljišta u vlasništvu Grada i kako se pojedinci bogate kriminalom? Više boli njihov podcjenjivački stav prema svom narodu nego svi milijuni koje su međusobno podijelili.

Program HDZ-a 1990. pod nazivom “90 Razloga zašto” je alternativa ovakvom nesavjesnom upravljanju našim Širokim Brijegom. Implementacijom tog programa Široki Brijeg će ostvariti svoj puni potencijal i građani će znati gdje završava svaka marka iz proračuna.

Transparentnost je naš zaštitni logo, a građani punopravni partneri u revitalizaciji našeg grada. Iz programa stranke svakako treba izdvojiti program demografske obnove kojim se planira povećanje naknade za svako rođeno dijete sa 500 KM na 1.000 KM, za drugo dijete 2.000, treće i svako iduće 3.000 KM, sufinanciranje vrtića za svu djecu koja idu u gradske ili privatne vrtiće, financiranje opremanja školaraca za svaku novu školsku godinu s po 500 KM, ukidanje poreza na prvu nekretninu za mlade, ukidanje poreza na tvrtku. Tu su još i brojne mjere podijeljene po idućim oblastima: 

 • EKONOMSKI RAZVOJ
 • JAVNA UPRAVA
 • ŠIROKI BRIJEG SMART CITY
 • OČUVANJE OKOLINE
 • PROSTORNO UREĐENJE
 • MJERE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM
 • BRANITELJI
 • ŽENE
 • POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ
 • SPORT

Dragi Širokobriježani i Širokobriježanke četiri godine smo bili Vaši glasnogovornici u Gradskom vijeću. Ukazivali smo na nezakonitosti u radu Gradske uprave, borili se protiv korupcije i predlagali projekte za bolji Široki Brijeg. Značajno vrijeme smo na terenu provodili upravo s Vama, te ste nas upoznavali sa problemima u Vašim mjesnim zajednicama.

Četiri godine smo se timskim radom borili protiv korupcijske hobotnice koja je obuhvatila Široki Brijeg. Nastavimo tu borbu i u budućnosti. Iziđite na izbore i glasujte za HDZ 1990. Glasujte za dostojan život u Širokom Brijegu, navode iz GO HDZ 1990 Široki Brijeg.

*Sponzorirani članak