Banja Luka: Tri LGBTIQ aktivista ozlijeđena u napadu huligana

Tri aktivista LGBTIQ zajednica ozlijeđena su u subotu navečer u napadu huligana u središtu Banja Luke pošto im tijekom dana nije bilo dopušteno održavanje skupa.

Nešto prije 19:00 sati u banjolučkom naselju Obilićevo tridesetak huligana napalo je LGBTI aktiviste koji su se ondje spontano okupili pošto im je ranije bilo zabranjeno održavanje Povorke ponosa u središtu grada, izvijestila je policija te lokalni mediji.

Tom prigodom ozlijeđena su tri aktivista, a jednome je ukazana pomoć u Domu zdravlja. Napadači su imali kapuljače, te nisu imali obilježja.

Preostali sudionici okupljana prevezeni su pod snažnom policijskom pratnjom do Policijske uprave Banja Luke gdje su zadržani i daju izjave policijskim službenicima, javlja Hina.

Aktivisti su optužili policiju da im nije priskočila u pomoć dok su ih tukli nasilnici.

U policijskome priopćenju se o tim optužbama nisu očitovali. Policija je dodala da radi na rasvjetljavanju nasilja i i otkrivanju počinitelja.

Vlasti Republike Srpske zabranile su skup pošto su se najviši entitetski dužnosnici predvođeni Miloradom Dodikom te predstavnici pravoslavne crkve i nacionalističkih nevladinih organizacija usprotivili njegovu održavanju.

Skup je trebao biti organiziran u subotu u poslijepodnevnim satima u zatvorenom prostoru uz filmsku projekciju i tribinu, a banjolučka je policija odluku o zabrani objavila tek nekoliko sati ranije.

U policijskom je priopćenju navedeno da je skup zabranjen nakon analize svih sigurnosnih aspekata te zaključka da postoji realna mogućnost da “može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine”.

Policija je pritom istaknula da je u proteklim danima uslijedio niz negativnih reagiranja na najavu organiziranja skupa dok su organizatorima i eventualnim sudionicima upućene prijetnje.

Ja sam protiv toga, odmah da znate, kazao je u petak novinarima predsjednik RS-a Dodik, a na pitanje zbog čega odgovorio je da takvi skupovi “uznemiravaju druge”.

Pozvao je tijela vlasti da skup zabrane što je policija u subotu i učinila.

Protiv skupa očitovao se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uz pojašnjenje kako se on zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da “ustanu protiv Sodome i Gomore”.

Zabranjen skup LGBTIQ aktivista u Banjoj Luci

(www.jabuka.tv)