Depilacija britvicom: U čemu griješite?

Mislite da znate sve tajne o depilaciji britvicom?
Ali zašto vam se onda još uvijek javlja urastanje dlačica, neobični osipi, iritacije na koži…?

Mogli bismo u nedogled raspravljati o tome kako je svaka koža drugačija i drugačije reagira na razne vrste depilacija, pa tako i onu britvicom, ali u većini slučajeva za lošu depilaciju britvicom kriva je sama osoba, a ne „osjetljiva koža“.

Brijete dlačice čim stanete pod tuš

Idealno bi bilo kada biste bili pod tušem ili ležali u kadi oko 15 minuta prije depilacije, ali znamo da to vrlo često nije moguće. No, depilaciju svakako ostavite za kraj tuširanja, tako ćete dlačicama dati priliku da barem malo omekšaju, a folikulima dlačica da se otvore. Imajte isto na umu da namakanje i tuširanje duže od 15 minuta izaziva smežuranje kože, što opet može otežati depilaciju.

Depilirate se ujutro

S depilacijom u večernjim satima depilirano će mjesto ostati glađe duže vrijeme. Tijekom spavanja tijelo će malo nateći (posebno noge i ruke), zbog čega će se dlačice malo povući u folikule, pa jutarnja depilacija neće biti toliko učinkovita.

Ne upotrebljavate nikakvo sredstvo za depilaciju

Ili još gore, upotrebljavate običan sapun. Nikad, bez obzira kako vam se žurilo, nemojte se depilirati na suho. Na mjesto koje depilirate stavite barem gel ili ulje za tuširanje, a u najboljem slučaju pjenu za depilaciju. Depilacija će tako biti jednostavnija, brža i učinkovitija, bez ili s minimalno iritacije, porezotina i ogrebotina.

Upotrebljavate jednokratne britvice

Možda se na prvu „loptu“ čine jeftinije, ali one to zapravo nisu. Loše su, često nisu dovoljno oštre, a s njima su ozlijede i iritacije češće. Investirajte u kvalitetnije britvice koje su po svim pokazateljima mnogo bolje i dugotrajnije, a brijanje jednostavnije i učinkovitije.

Britvice ne mijenjate dovoljno često

Stare, tupe britvice, posebno one koje se ne održavaju na pravilan način (nakon svake upotrebe temeljito isperu u vrućoj vodi i osuše) izvor su bakterija koje lako inficiraju mjesto koje ćete depilirati. Također, nemojte dijeliti britvicu ni s kim, pa ni s partnerom, zbog bakterija, ali i zatupljivanja.

Krivi smjer depilacije

Svima je poznato da smjer britvice treba biti suprotan smjeru rasta dlake. No, osobe koje imaju posebno osjetljivu kožu prvo bi trebale britvicom prelaziti niz dlaku, a tek onda u suprotnom smjeru ili u potpunosti izbjegavati poteze u suprotnom smjeru. Također, u tom slučaju potrebno je upotrebljavati sredstvo za brijanje za osjetljivu kožu, kvalitetnu oštru britvicu i kremu za osjetljivu kožu.

Ne prevenirate ili liječite iritacije od brijanja

Brijanje britvicom može uzrokovati urastanje dlačica i razne upalne reakcije, te porezotine koje mogu na kraju ostaviti trajne ožiljke. Kako biste izbjegli urastanje dlačica, upotrebljavajte čiste i oštre britvice, koje ne bi smjele uzrokovati oštećenja kože i upale, te nakon toga radite redoviti piling depiliranih mjesta, barem dva puta na tjedan. Ako dođe do urastanja, u smanjenju upalnih procesa može pomoći topli tuš ili topli oblozi koji bi trebali omekšati područje gdje su dlačice urasle, te omogućiti njihovo probijanje kroz površinu kože.

(www.zena.hr)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.