Prvi govor kralja Charlesa: Služit ću s odanošću, poštovanjem i ljubavlju

Novi britanski kralj Charles III. obratio se naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Charles III., koji se požurio biti uz kraljicu prije nego što je jučer umrla u svom škotskom domu, otputovao je natrag u London s kraljicom suprugom Camillom. Tisuće ljudi dočekale su ih ispred Buckinghamske palače. Kralj je uoči obraćanja održao prvi sastanak s premijerkom Liz Truss.

“Moja obitelj od srca duguje mojoj majci”

Danas vam se obraćam s osjećajima duboke boli, kaže kralj.

Tijekom svog života, Nj.V. Kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji. Dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka obitelj može imati prema svojoj majci, za njenu ljubav, privrženost, vodstvo i primjer.

“Njena predanost nikada nije posustala”

Žrtvovala se dužnosti, kaže kralj.

Njezina predanost i odanost kao suverena nikada se nije pokolebala, u vremenima promjena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, i u vremenima tuge i gubitka. Uz osobnu tugu koju osjeća cijela moja obitelj, također dijelimo s mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu, u svim zemljama u kojima je kraljica bila šef države, u Commonwealthu i diljem svijeta, duboki osjećaj zahvalnosti za više od 70 godina u kojima je moja majka kao kraljica služila ljudima tolikih naroda. Godine 1947., na svoj 21. rođendan, obećala je u emisiji iz Cape Towna Commonwealthu da će posvetiti svoj život – bio on kratak ili dug – služenju svom narodu. To je bilo više od obećanja. Bila je to duboka osobna predanost, koja je definirala cijeli njezin život. U njezinom životu vidjeli smo tu trajnu ljubav prema tradiciji zajedno s tim neustrašivim zagrljajem napretka koji nas čini velikima kao nacije, kaže on.

Divljenje i poštovanje koje je inspirirala postali su zaštitni znak njezine vladavine. Odajem počast sjećanju na svoju majku i poštujem njezin životni vijek. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu mnogima od vas. I dijelim taj osjećaj neizmjernog gubitka sa svima vama.

“Puno toga se promijenilo u 70 godina”

Tijekom posljednjih 70 godina vidjeli smo kako naše društvo postaje društvo mnogih kultura i mnogih vjera. Institucije države su se redom mijenjale. Ali, kroz sve promjene i izazove, naša nacija i šira obitelj Carstava – na čije sam talente, tradiciju i postignuća tako neizrecivo ponosan – su napredovali i cvjetali. Naše su vrijednosti ostale i moraju ostati konstantne, rekao je kralj.

Obećao da će ispuniti dužnost prema domovini

Naše su vrijednosti ostale i moraju ostati postojane. Uloga i dužnosti monarhije također ostaju, kao i suverenitet, i poseban odnos i odgovornost prema crkvi u kojoj je moja vjera tako duboko ukorijenjena, rekao je.

U toj vjeri i vrijednostima koje ona nadahnjuje, odgojen sam da njegujem osjećaj dužnosti prema drugima. I da s najvećim poštovanjem poštujem dragocjene tradicije, slobode i odgovornosti o jedinstvenoj povijesti i našem parlamentarnom sustavu. Kao što je sama kraljica učinila s tako nepokolebljivom odanošću, i ja sam se sada svečano zavjetovao, tijekom preostalog vremena koje mi je Bog dao, podržavati ustavna načela u srcu nacije, nastavio je.

I gdje god živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili u kraljevstvima i teritorijima diljem svijeta, i bez obzira na vaše podrijetlo ili uvjerenja, nastojat ću vam služiti s odanošću, poštovanjem i ljubavlju, kao što sam to činio tijekom svog života, rekao je.

Proglasio je Williama princem od Walesa

William je sada princ od Walesa, rekao je kralj Charles.

Danas sam ponosan što sam ga proglasio princem od Walesa. S Catherine pored njega, naš novi princ i princeza od Walesa će, znam, nastaviti nadahnjivati i voditi našu naciju, dodao je kralj.

Rekao je da također želi izraziti svoju ljubav prema Harryju i Meghan dok nastavljaju graditi svoje živote u inozemstvu.

O Camilli, sada kraljici supruzi, rekao je: Znam da će zahtjevima svoje nove uloge donijeti nepokolebljivu odanost na koju sam se toliko oslanjao.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Tirani svjecki kolonijalisti sirotinju ubijali pljackali Aboridane Indijance, Hrvate na Blajburgu dali titi da ih poubija .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.