U BiH djeluje turska ekstremistička organizacija

Na području BiH dugi niz godina ilegalno djeluje turska ekstremistička organizacija Sivi vukovi (tur. Ülkü Ocaklari), čiji pojedini članovi flertuju s neofašizmom, a u pojedinim izvješćima ih se vezuje za terorizam i panturcizam, piše Večernji list.

Na čelu te organizacije je Hüseyin Çakalli koji je i dalje autoritet za članove organizacije koju je prije gotovo deset godina osnovao u državi gdje je došao studirati iako živi stotinama kilometara dalje u Şanlıurfi, gradu na krajnjem jugoistoku Turske, u blizini granice sa Sirijom.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) djelomično je rasvijetlila djelovanje ove organizacije koja je vrlo bliska s vladajućim turskim režimom Recepa Tayyipa Erdoğana, ali i SDA u BiH.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da misiju koju je počeo Çakalli, ostvarujući kontakte s pripadnicima Stranke demokratske akcije (SDA), danas nastavljaju mladi ljudi čiji rad kontrolira. Tijekom nedavnog posjeta Benjamine Karić iz SDP-a BiH, inače gradonačelnice Sarajeva, Şanlıurfi, dobrodošlicu joj je uputio sam Çakalli. Inače, Sivi vukovi su organizacija mladih omladinske organizacije Stranke nacionalističkog pokreta (MHP) poznate po nasilju i ekstremističkim stavovima svojih članova, zbog čega je nekoliko zemalja želi staviti na listu terorističkih organizacija.

Ali Çakalli ponosno ističe da je i sam sudjelovao u progonu ”gulenista” u BiH. On to smatra prirodnim jer rad Sivih vukova vidi kao produženu ruku turske službene politike. Prvi je put otkrio način na koji je osnovana te kako djeluje organizacija Sivih vukova u BiH, tvrdi da je za rad ogranka suglasnost dala središnjica u Ankari i Veleposlanstvo Turske u Sarajevu. Izbor bratske zemlje na Balkanu za Çakallija nije bio slučajan nego logičan slijed praćenja turskog djelovanja koje kroz organizaciju osnovanu u BiH želi ostvariti.

Naša baza je Turska. Ako je Turska u Bosni, mi smo tamo. Ako je Azerbejdžan, mi smo tamo. Što ne idemo na Siciliju? Nema (turske) države tamo, govori on dok navodi humanitarne akcije za koje mu je trebala suglasnost središnjice ”Ülkü Ocakları” u Ankari, prenosi Večernji list.

S nekoliko kolega, on 2013. godine u BiH neformalno osniva Ülkü Ocakları, organizaciju ”Idealnih srca” poznatiju kao ”Sivi vukovi”. Iako više ne živi u BiH, povratak kući u Tursku želi iskoristiti za stvaranje kontakata i pomoć organizaciji koja i dalje funkcionira. Dolaskom u BiH želio je putovati i vidjeti sve što ova zemlja nudi.

Otišao sam u Mostar, u Blagaj na Tekiju (…). Vidim pet mladića kako se lijepo ponašaju, čitaju, razgovaraju… Sviđa ti se što ih vidiš, prepričava svoje iskustvo, navodeći kako ga je to podsjetilo na organizaciju u kojoj je član od srednje škole.

Dodao je kako je dobio odobrenje vlasti iz Turske da pokrene takvu inicijativu u BiH. Ova organizacija Sivih vukova BiH ima svoj Instagram profil i svakodnevno je aktivan. Takva okrenutost ogranka ove organizacije ka Turskoj može ukazivati na veću razinu pripadnosti u odnosu na druge ogranke, smatra izvršni direktor organizacije Counter Extremism Project (CEP) David Ibsen.

Navodi kako turski nacionalisti na poraz Osmanlija u balkanskim ratovima gledaju kao na veliku tragediju koju ne mogu prihvatiti, zbog čega jačaju interes za regiju.

Turska također ulaže u obnovu džamija i povijesnih građevina iz osmanskog razdoblja na Balkanu, što se može promatrati kao dio ekspanzije meke moći neoosmanizma, navodi Ibsen, dodajući kako su aktivnosti Ülkü Ocaklari vjerojatno dio ove političke agende.

Çakalli tvrdi kako je u BiH sudjelovao u progonu pristaša Fetullaha Gülena kojega Turska smatra odgovornim za neuspjeli puč iz 2016. godine. Francuska je 2000. zabranila djelovanje Sivih vukova zbog govora mržnje i političkog nasilja. U Nizozemskoj i Njemačkoj postoji inicijativa za zabranu ovih organizacija, dok je Europski parlament pozvao države članice Europske unije da je proglase terorističkom skupinom.

Çakalli izražava žaljenje što do sada nisu uspjeli službeno registrirati organizaciju u BiH.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.